Familie Maas -Lenaerts (Laenderde)

Onderstaand volgt het verhaal achter de familie Maas:  hoe kwamen ze in Catsop en wat is de geschiedenis van deze familie. Voor zover als achterhaald volgt onderstaand de stamboom van de familie Maas-Lenaerts met de voorhanden zijnde foto’s en verdere documentatie. Gerardus Hubertus Maas,  geb. 14.08.1848  – overleden Geulle 05.01.1893 X Maria Catherina Lenaerts, Elsloo 03.03.1855 – 27.07.1935

 
Feit ID3168480
TypeBurgerlijk huwelijk
BronElsloo, Registers huwelijken Burgerlijke Stand Elsloo
Feit datum06-07-1882
PlaatsnaamElsloo
Geneatomen
BruidegomMaas, Gerardus HubertusBeroep=smid Geboortedatum=14-08-1848 Geboorteplaats=Ulestraten Leeftijd=33
BruidLenaerts, Maria CatharinaBeroep=Z Geboortedatum=03-03-1855 Geboorteplaats=Elsloo Leeftijd=27
Vader van de bruidegomMaas, JanBeroep=Landbouwer
Moeder van de bruidegomJanssen, Anna MariaBeroep=Z
Vader van de bruidLenaerts, Joannes LeonardusBeroep=Landbouwer
Moeder van de bruidLenaerts, BarbaraBeroep=Z
Byzonderheden 
Transcriptie 
Opmerking van de invoerder 
Bron- Inventarisnummer4
Blad- Aktenummer18
 
 
 
 
 

kinderenBarbera Maas 1 Barabara Hubertina Maas , Elsloo , geb. 20- 07- 1883 (Berb Voncken-Maas) ov. 08-09-1906 Bestuur boeren leen baank (2) Jan Hubert Maas Elsloo 01-10-1885 ov. 1964 (Sjang Maos) opa Frans (2) 3 Franciscus Hubertus Maas, geb. Elsloo  24- 10- 1887 (Frens Maos) ov. 22-08-1961 trouwfoto dols (2) Maria Hubertina Maas Elsloo  geb. 6- 1- 1892 ov 10-04-1937 Voor het krijgen van informatie over de familie Maas ben ik op bezoek geweest in het geboortehuis van bovengenoemde Gerardus Maas. De woning wordt thans bewoond door een nazaat van even genoemde Maas: Leo Janssen. Hij heeft me over het erf geleid en aangegeven waar voorheen de smidse lag en daarmee de verdere nostalgie van de familie. De voorvader Gerardus Maas is geboren in wat nu Moorveld, Heerenstraat 4 is. Oma (van Leo Janssen)  Barbera Maas  was een zus van Gerardus Maas. huis moorveld v.l.n.r. Giljam Janssen (vader van Leo), de  echtgenote Mevr. Janssen –Mager. L.A. Janssen (vader van Giljam) en echtgenoot van Barbera Maas, zus van Gerardus en dan twee knechten Waar nu de kar staat bij de poort lag vroeger de smederij van Maas. Uit de overleving is bekend dat Gerardus ook een smid was zoals zijn vader. Toen ik op bezoek was bij Leo Janssen haalde hij een portret van zijn oma uit de voorkamer. Leuke anekdote:  Op onderstaande foto zien we Barbera Maas een zus van Gerard Het bleek (eerst toen!) dat aan de rugzijde een brief verstopt, waarbij Giljam Janssen (vader van Leo) de familie Maas beschreef. 20180716_121244 Barbera Maas zus van Gerardus 20180716_121503 20180716_121456 In deze brief valt, voor zover lees- en ontcijferbaar, het volgende te lezen. In 1840 stond er een huis op naam naam van Pierre (Pieke) Maas, smid te Moorveld, Geulle. Het huis, erf en smederij  stond in 1871 ten name van Jan Maas (vader van Gerard Maas, Catsop), landbouwer te Vliek, Ulestraten en verkregen uit de nalatenschap van Pierre Maas hierboven genoemd. Deze is in 1892 is 1893 overleden. Vervolgens   kwamen de eigendommen op naam van zijn vrouw genaamd Anna M. Jansssen, de weduwe van Jan Maas. Zij stierf in 1897. Vervolgens waren de eigendommen op naam van L.A Janssen, weduwe van A.B.Maas, landbouwer te Moorveld 192, Geulle. In 1913 werd een aantal gebouwen gesloopt c.q. verbouwd tot schuur. In 1925 volgde nogmaals een verbouwing. In 1930 scheiding en op naam gesteld van Janssen, Jan Leonard gehuwd met  A.M.H.Mager, Moorveld 37 te Geulle. Mogelijk meende de schrijver met scheiding  dat e.e.a. een gevolg was wijziging van erfgenaam. 20180716_121448 Op de kadastrale foto valt te zien hoe de boerderij Maas in de loop der jaren is veranderd. Ook bezat Leo Janssen nog enkele tabaksdoosjes met inscriptie (zie foto). 20180716_120058 duidelijk is te zien de Ge van Gerardus Maas 20180716_120247 Jammer hier zijn de eerste initialen weggekrast We gaan terug naar Catsop. Wat we weten uit overleving is dat na de dood van Gerardus Maas de echtgenote Catherina Lenaerts bij haar broers Frans en Theodoor Lenaerts verbleef. Mogelijk waren zij daar al eerder want de kinderen zijn in Elsloo (Catsop) geboren. Het vermoeden bestaat dat de kinderen Maas samen zijn opgegroeid met de kinderen van Theodoor Lenaerts (en echtgenote Duckers) op de Daalstraat 12 (waar later Pie Dols woonde). Theodoor Laenaerts  zal verhuisd zijn ronde de tijd Jan Dols trouwde met Marie Maas en is vervolgens op de boerderij gaan wonen.Frans Lenaerts bleef vrijgezel en was de koster van het bluuske (kapel) en bleef op de boerderij wonen, maar verbleef ook een tijdje op het hof van Catsop bij Sjang Maas .De Laenderde hadden ook de boerderij waar nu Jan Claessen woont geërfd van Michiel Lenaerts hij was getrouwd met Maria Lenaerts . Later zijn daar de eerste kinderen van Voncken geboren en is ook Frans Maas er gaan wonen.Theodoor Lenaerts is naar de overkant van zijn geboorte huis verhuisd. Hij had dit gekocht van Nijsten. Later woonde daar ook Pijpers – Lenaerts (zie verder hierover  het boek van Catsop) daalstraat met nummers

situatie 1840

2018-12-21 (12)

De situatie zoals het nu is ongeveer 

 

Dit is een kadastrale foto van rond 1840  met daaraan toegevoegd de huisnummers in de huidige situatie (bij benadering). Te zien valt dat er veel is veranderd; het huis van de Leanderde is nu Daalstraat 12, Thedoor Lenaerts vertrekt naar nu Daalstraat 21. Waar nu ongeveer nummer 23 ligt  is veel veranderd. In  een van die woningen is later Frens Maas gaan wonen ik denk dat perseel  280,281 en 283 zijn samen gevoegd .

Theodoor Hubert Lenaerts                         Geb   21 07 1860              Overleden                         14 03 1937 ( links) X Duckers Anna Maria Urmond.                Geb               1860            Overleden                          07 02 1937   (rechts)

In Catsop kan al gauw de vraag worden gesteld: Bès dich familie van mich?, dan geldt dat zeker voor personen met de naam Maas of en andere nazaat. Immers de kinderen van de families Maas zijn allemaal in Catsop gebleven en hebben voor ongeveer 42 kinderen gezorgd. Tel ik de kinderen van Door Lenaerts erbij die in Catsop zijn gebleven, zou het aantal boven de zestig komen. In Catsop zijn de volgende families nakomelingen van de Laenderde: Voncken-Maas, Maas-Philippen, Maas-Crombag, Dols-Maas, Cobben-Lenaerts, Pijpers-Lenaerts en Knoben-Lenaerts twee dochters van Theodoor Lenaerts zijn elders gaan wonenen Marie Houben -Lenaerts (Elsloo)  Berb Janssen- Lenaerts (Neerbeek) We zullen ze op een later moment allemaal afzonderlijk bespreken. Onderstaand is de trouwfoto van Jan Dols en Marie Maas uit 1922. Veel namen die hierboven genoemd zijn, staan afgebeeld. foto Lenaerts v.b.n.b.  v.l.n.r. J.Thijsen (Genhout), Judith Lenaerts (Pijpers),  Hubertien Lenaerts (Knoben), Cornelia Lenaerts ( Cobben ) Marie Lenaerts (Houben ) , Pie Dols (broer bruidegom) tweede rij van boven v.l.n.r.  Janssen (Neerbeek echtgenoot van Berb), Berb Lenaerts, Anna Dols, Jan Dols, Maria Maas,  Giljam Janssen (Geulle), Marieke Crombag,  Frans Maas onderste rij v.l.n.r.  Snackers (Spaubeek), Dols (vader bruid), Caterina Lenaerts (Maas), Pie Maas (zoon Frens Maas). Frans Lenaerts Dus onderaan rechts staat de familie Leanderde maar een staat er niet op: Theodoor Laenarts.

Dan nog een stamboom van de familie Lenaerts door Guus Peters gemaakt en waar ik graag gebruik van maak .Familie Lenaerts totaal

Mijn grote dank gaat uit naar de familie Maas (May Zenden ) Dols (Huub en Tiny)  Leo Janssen , Guus Peters en Wiel Mesters

Gepubliceerd door

catsop van vreuger

Ik ben Guus Smeets geboren en op getogen in Catsop mijn motto is wie geen verleden heeft ,heeft geen toekomst

2 gedachten over “Familie Maas -Lenaerts (Laenderde)”

 1. Hoi Guus,

  Mooi, zo leer ik nog wat van mijn familie.

  Ik kan me vergissen, maar denk dat de namen van Marie Houben en Cornelia Cobben omgedraaid dienen te worden. Marie (mijn oma) herken ik als 2e van rechts.

  Succes met je site, ik volg hem met veel plezier.
  Groetjes,
  Petra Smeets-Houben

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.