Catsop-wielrennen ( De bergklimmers)

Ik wist van mijn oom Gus Cobben dat er fietswedstrijden in Catsop werden gehouden. Hij vertelde dat op het einde van de Gellik aan de rechtse kant lag een fruitweide “weg achter de weide”. Er werd om de bomen een touw gespannen en dan gingen ze daar fietsen. Hij vertelde ook dat Louis Lemmens vroeger goed fietste. Zijn vader Frits noemde hem de nieuwe Pijnenburg. Ook herinnerde hij zich en anderen dat Herman Hendriks er ook fietste. “Als ik ging melken en ik kwam op het Einde dan hoorde je de rollen lopen tot bij het kapelletje”  Herman had die zelf gemaakt van houten plankjes en die maakte flinke herrie. Ook meende  hij zich ene Harrie Daemen te herinneren . Er kon op gras gefietst worden door het gebruik van dikke banden. Later ontdekte ik namen van meerdere renners en in goed overleg met Harrie Rouveroy die een grasbaanrit en een home-trainerwedstrijd bij Mevr.Peters had meegemaakt ben ik op zoek gegaan om daar meer informatie over te krijgen .

Seeckendaal Hokel 1942
ongeveer op deze plaats zou de grasbaan hebben gelegen later verhuisd hij naar de veestraat waar ook het voetbal veld lag.

Zo stuitte ik op een krantenartikel uit 1931 en kwam ik tot het volgende verhaal

25-08- 1931 limburgs dagblad
25-08-1931 limburgsdagblad

Ik had bij heel  wat Catsoppenaere geïnformeerd over het oprichten van deze club, maar  niemand wist hier van tot ik bovenstaand artikel met namen van de oprichters vond. Alleen bleken de namen niet allemaal te kloppen en in overleg van Harrie Rouveroye kwamen we tot de volgende verbeteringen. L.Natten moet L.Notten zijn want een Natten heeft nooit in Catsop of Elsloo in die tijd gewoond en later zal blijken dat hij het is. J.Willems moet Frans Willems zijn want een J.Willems kan ik ook niet vinden in die tijd. De naam G.Claessen  kan twee kanten op gaan: Gus Claessen uit Elsloo ? ik heb iemand gevraagd die de familie zeer goed kent en zei nooit van een fietsclub te hebben gehoord. Dus kan het de Gus Claessen naast Willemke zijn Wat betreft J.Brouns ben ik nog zoekende volgens alles zou hij op de stationstraat hebben gewoond en is hier komen wonen door werkzaamheden aan het kanaal. De naam K.Kroon spreekt voor zich K.Kroon bezat een fietswinkel in Elsloo . Hij was een van de oprichters en tevens sponsor :de winnaar kreeg meestal een fietsband .De naam Gus Bartels spreekt van zelf .Wat ik opgezocht heb komen ze met de leeftijd overeen .Ze zijn allemaal geboortig van ongeveer 1896 dus ze waren toen ongeveer 35 jaar oud. Alleen Kees Kroon was geboren in 1905

Fietsclub de bergklimmers 26-08-1931 en voetbal club
26-08-1931 limburgsdagblad

Klik op de foto dan verschijnt de namen van oprichters van de bergklimmers.

winkel knoben

de tekst spreekt van zelf een artikel uit de wegwijzer Kees was een van de oprichters en tevens sponsor winnaar kreeg meestal een band

winkel schoolstraat 1
de winkel van Kees in de Schoolstraat in 1937 maar toen was de ronde van Elsloo er al

Over de grasbaan wedstrijden heb ik ook een paar artikelen gevonden alleen staat hier het einde maar er was maar een grasbaan in die tijd ” achter de weide ”

5=09=1931
05-09-1931

Uw ziet in die tijd was Louis Lemmens uit Catsop bij de nieuwelingen in gedeeld verder is er Lambert  Goudert de Beauregarde  ook uit Elsloo

07 09-1931 uitslag
07-09-1931 uitslag van de aller eerste grasbaan wedstrijd van de Bergklimmers in Catsop
26-05-1932 vranken
26-05-1933

Het in bovengenoemd  artikel was het cafe wat zou later word over genomen door Willem Vranken maar in die tijd was het in bezit van Sjef en Trees Vranken  er staat J.Vronken, maar  moet zijn J.Vranken. Verder zie ik Dekkers (Catsop) en Willem Vranken  (Elsloo)- de latere cafe houder- die had zelfs een verzorger Sjeng Spronkmans . Aldus vertelde  Tilla zijn dochter hij had in het verleden een schilderij en gladiolen gewonnen. Gus Bartels had achter Willem de finish bereikt.

Trees Visschers Geboren 24-4-1891 overleden 13-11-1980 en Sjef Vranken geboren 24-4-1891 overleden 13-11-1980
Sjef en Trees Vranken.-Visschers

 

Bie Willemke (1)
Bovenstaande foto betrof het clublokaal van de Bergklimmers . Weliswaar is de foto van jaren later maar volgens alles zag het er toen ook zo uit. Toen Max Wouters naar Beek vertrok was rechts de slagerij daar hingen de worsten te drogen. Daarna heeft Sjef Vranken de cafe overgenomen. In 1936 is Willem Vranken de eigenaar geworden en toen werd het” Bie Willemke”. Toen later zijn dochter Wies het café overnam werd het “bie Wies ” In die tijd hebben met name aan de binnenzijde enkele verbouwingen plaats. Tilla vertelde dat de Bühne en de wc erbij zijn gekomen en de biljartzaal rechts waar eerder de slagerij was. De daarachter gelegen paardenstallen zijn afgebroken en daar is een woonhuis gekomen .
10404063_749959868425706_8708902691330329865_n
Willem Vranken op latere leeftijd zijn verzorger was Sjeng Spronkmans ze noemde Willemke  DE Kepper  die naam had hij al toen kiepte bij de voetbalclub aan de maas 

Tilla Nijsten -Vranken vertelde me dat haar moeder nog wist dat Willem al heel vroeg met fietsen was begonnen. De moeder van Tilla lag in de jaren dertig eens een keer in het ziekenhuis . Toen fietste Willem een wedstrijd in Maastricht toen kwam hij haar bezoeken met een korte broek aan (wielerbroek). In die tijd kon dat beslist niet.

 

17-11-1933
17-11-1933 wat opvalt is dat ze de naam van Jan Decker (Catsop) op eens goed is geschreven . Verder valt te lezen dat Willems (Catsop) Hendrix (Catsop) en Louis Lemmens  ( de nieuwe Pijnenburg uit Catsop wint van de Sjenge ) verder fietste Lambert Gouder de Beauregard (Elsloo) hier ook mee.
Jentrien. Mai Peters die later met Frederix de cafe overneemt en het midden Mai Peters en onder buurvrouw hoeve     laers
Bovenstaande foto betreft Jentrien Mai Peters en Mevr Hoeveleers de buurvrouw. Dit is in Elsloo en niet zoals beschreven in Catsop. Hier werden wedstrijden georganiseerd op rollen maar niet alleen hier Cafe J.Cremers (Djive) en cafe Janssen ook (Dikke Stein)
9-06-1933
9-06-1933
Louis Lemmens wiel renner
Louis Lemmens op de fiets met naast hem zijn broer Tjeu. Dit is in Meersen (humcoverweg) cafe Janssen later cafe aan de beek  ik weet dus niet of er nog meer mensen van Catsop of Elsloo op staan
jan Decker bertha Cobben
Jan Decker en Bertha Cobben Jan had verschillende overwinningen behaald in zijn carrière
31-01-1933 in stein dekker wint weer
1933 staat dekker moet Decker zijn en er is weer een paar nieuwe namen  bij gekomen : Sjef Bovens uit het Terhage en Mathjeu Penders  en Pie Diederen
Herman Hendriiks Tina Leclaire uit Heer Graatje Franssen
Herman Hendriks Tina Leclaire en Graad Franssen
mathjieu Penders
Mathjeu Penders hij fietste en voetbalde in 1933

Sjeng de Meijer zo vertelde Harrie die had ook nog gefietst in die tijd hij had de bijnaam Gaston Rubrie goede renner uit de tour van toen

sjeng de meijer
Sjeng de Meijer zeer groot wielerliefhebber en zelf ook gefietst
27-06-1933 Notten
27-06-1933 in dit artikel ziet u de bevestiging dat het Louis Notten is
Harie en eerste fiets elsloo
Harrie van Hees. Hij woonde op het laathof met een renfiets. Of hij ooit wedstrijd heeft gereden is mij niet bekend. Hij is geboortig  van 1877. Ik kom hem nergens in de uitslaglijsten tegen

We gaan over wielrennen nog wel een artikel maken met andere vedetten uit Catsop later in 1936 zal de eerste ronde van Elsloo worden gerealiseerd winnaar Bovandeard uit Sittard.  Maar toen was het volgens mij een andere organisatie met W.Bonekamp als voorzitter . Met Louis Lemmens als wielrenner is het niet goed afgelopen. Hij kreeg last van zijn knie en moest noodgedwongen Stoppen . Willem Vranken en Herman Hendrix hebben  nog langer doorgefietst.

eerste ronde van Elsloo deelnemers
1936

Mijn grote dank aan  Harrie Rouveroye   Jhon Savelkoul  Fam. Lemmens Fam. Bartels Lucie  Willems  Wiel van Hees   fam.Decker   Nic Hendriks   Fam.Vranken   Jan Kroon Fam.Notten   Jan Claessen en Wiel Mesters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd door

catsop van vreuger

Ik ben Guus Smeets geboren en op getogen in Catsop mijn motto is wie geen verleden heeft ,heeft geen toekomst

3 gedachten over “Catsop-wielrennen ( De bergklimmers)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.