veldvruchten 1916

 

Inleiding

De afbeelding hiernaast toont de publicatie van een openbare verkoop van veldvruchten. Deze verkoop vond plaats in opdracht van Nicolas  Cobben  en kinderen, wonende Op den Dries. Nu het gaat om veldvruchten en niet om de percelen zelf en ook door tussenkomst van de notaris, is moeilijk te achterhalen wat de reden van de verkoop is.  Wetenswaardigheden ten aanzien van deze familie  heb ik besproken bij ‘ Cobben –Lenaerts’ ; ik verwijs daarnaar.

Ik kreeg deze advertentie en wil ze op aantal punten graag wat meer toelichten. Ik beperk tot de verkoop in opdracht van Nic. Cobben .

Document openbare Verkoop van Veldvruchten

 

Allereerst  de locatie waar in Catsop deze verkoop werd gehouden. Vermeld staat: bij wed.M.Lemmens –Claessen. Zij was de echtgenote van Thies Lemmens en daar komt ook de benaming ‘die van Thiese’ vandaan.  De herberg annex winkel lag Op den Dries (zie foto aan de rechterzijde). De winkel is later nog overgenomen door Wies Willems,  in de volksmond ‘Wies van Thiese’.

CCF25062014_00000
De koleniale winkel aan de rechter kant ze verkochten koffie thee en tabak  (fam.Lemmens ) Geheel links vooraan staat Berp Hendriks de vrouw van Sjengske Daemen (berp oet de gats) in de deuropening staat haar zoon Jan Daemen met zijn vrouw Ida Engelen de man met fiets zou Jan Martens moeten zijn
3 Grootmoeder Claessen
Anna Maria Margretha Claessen wed. van Thies Lemmens

Nelia Lemmens

Binnenkant van de winkel achter de toonbank Nelia Lemmens dochter van wed. Marie Lemmens-Claessen .Nelia is later getrouwd met de heer Klinkers

 

In de advertentie staan maten vermeld zoals ‘roede’ (dialect: ‘rooj’), een maat die in beginsel afgeleid is van de ‘voet’. Een voorbeeld ter vergelijking: een normaal voetbal veld is ongeveer 6000 vierkante meter en is dus – zoals hieronder toegelicht- 300 kleine roeden.

Desgevraagd heeft Claessen hierover de volgende uitleg gegeven.

Een kleine roede is plus minus 20 vierkante meter, maar dat kon per plaats iets verschillen. In Elsloo zou dat 20.7  vierkante meter bedragen. In Stein rekende men met 19.8 vierkante meter. In het algemeen werd 20 vierkante meter aangehouden. Had men een perceel van 2000 vierkante meter, noemde men dat een morgen (dialect: mörge; gebied dat vroeger op één morgen kon worden geploegd). Bij 4 morgen werd gesproken van een ‘bunder’. Bij 5 morgen sprak men in latere tijden van 1 hectare. In het Elserheide waren vrijwel alle percelen 1230 vierkante meter en sprak men van 60 roeden. In Elserveld of Heiberg kwam nog een aparte maat voor, namelijk een ‘perk’. Deze had een grootte van 112 kleine roede of na een deling een half perk wat uiteraard 56 kleine roeden waren. Deze maatvoering kwam alleen in Elsloo voor. Kwam je in Geulle sprak men over een grote roede wat 20 maal de oppervlakte van de kleine roeden was dus 414 vierkante meter hier was ook 5 roeden een morgen. Doch men rekende 24 roeden voor 1 hectare en niet 25. Dit had te maken met de 414 vierkante meter per roede.

Er staan verschillende namen op het pamflet die ik probeer in kaart te brengen maar alles is onder voorbehoud. Als iemand hier iets meer van weet zou ik dit graag verbeteren. Sommige namen zijn vanzelfsprekend, andere kunnen daarvan afwijken. Ik heb hier ook Jan Claessen over gevraagd en we kwamen samen tot de volgende conclusie.

Beckers   is mogelijk de grootvader van Ben Frederix, voormalig ijzerwinkel Koolweg, nu Leenhouts.

J.Taaimans woonde vroeger in de Dorpstraat.

Jac.Peters is mogelijk Sjaak van Kwebbekes.

Haenen woonde vroeger in de Dorpstraat.

Jan Wanten; dit kan alle kanten op: kan in het Terhagen zijn maar kan ook en meest voor de hand liggend de vader van de moeder van Alber Cremers Op den Dries. Het  is me in de overleving verschillende malen verteld dat deze woning het oorspronkelijk huis is van Wanten. Maar deze Jan is in 1917 overleden. Verder vind ik een zoon van hem: Johannes Petrus Hubertus Wanten uit Terhagen.

H.Meessen  komt uit het Terhagen.

Fr.Lenaerts is mogelijk Frans Lenaerts, in de volksmond Frens van de Leenderte

Lemmens is de vader van Tjeu Lemmens, de man van Lies van Steps

Godfried Cremers is waarschijnlijk de vader van Albert Cremers Op de Dries, immers de vader van Chielke Kremers, Het Einde, schreef zich Godefried Kremers met een ‘k’ .

W.Engelen is de vader van Door Engelen in de Daalstraat.

H.Peerbooms is Huub Peerbooms, Het Einde, waar nu Jan Ackermans woont en tevens een kleinzoon is. Zo ook Lucie Vaessen (Kleindochter)

P.Hertzich is grootvader van de familie Bekkers met ‘kk s’. Een dochter van hem was getrouwd met een Bekkers en is  dus de opa van Tjeu Bekkers (snieder) en Pie Bekkers etc.

N.Tilmans en J.Tilmans: spreekt voor zich en woonden in de Daalstraat

Th.Bours dat kunnen er meerdere zijn: de vader van Pieke achter de pool Op den Dries of de vader van Sjeng, Pie  etc. Bours,  Daalstraat (timmerwerkplaats).

Wed.Evertz woonde vroeger op de heide nu Sanderboutlaan.

J.Fredrix is een moeilijke maar zoals u ziet staat er niet ‘Frederix’ maar met e minder en dan kom ik uit bij Fredrix-Smeets.  Joannes Hubertus Fredrix was getrouwd met Anna Mechtildes Smeets, dochter van Sjeng Smeets, Het Einde, met als dochter Greetje.

J.Cobben kan Sjeng, Op den Dries zijn, vader van Fritske of Sjaak Cobben mijn opa.

J.Smeets is Sjeng Smeets, Het Einde, was getrouwd met Schutgens, een kleinkind is b.v. An van Schendel.

J.Achten is mogelijk Kwab Achten, de opa van b.v. Jan en Huub  Spronkmans. Zijn later in Catsop komen wonen in het huis van Amen, gelegen naast het huis waar Jan Claessen nu woont en is afgebroken.

C.Bartels is Cornelis Bartels van de Gellik hij is de vader van b.v. Gus Bartels en voor het makkelijker te maken de opa van Marthe Bartels .

F.Pijpers kan ik niet thuisbrengen.

C.Dobbelstein is Chris van de Dobbele café in de Dorpstraat.

H.Hermans is Harrie van Betteke Lemmens.

W.Janssen is vermoedelijk Willem Op het Veldje.

M.Amen is mogelijk de vader van Pie Amen en grootvader van Jan Pijpers bij de kapel.

Waar in Catsop de in de publicatie genoemde velden waren gelegen is niet makkelijk te traceren. Enkele kaarten van Catsop zijn bijgevoegd waar men deze in ieder geval indicatief kan terug vinden. Soms lagen die velden zo klein en kort naast elkaar dat men bij de andere over het veld moesten lopen om bij hun eigen veld te komen. Dat is ook de reden dat bij sommige percelen staat dat ze bereikbaar waren vanaf de weg.

catsop en Elsloo

Hokel Heestert Horst 1942

Seeckendaal Hokel 1942

Aan de rechterkant bij de knup is rechts onder en op den heuvel

Hier onder een gedeelte van een  kadasterkaart uit 1815 rechtsonder ziet men de dries  liggen dit ter ondersteuning van waar je bent en ziet men hoe de percelen er uit zien ieder perceel  is omlijnd dus eigendom van iemand en kan men ook goed zien dat niet ieder perceel aan de weg ligt dus moesten ze over het veld lopen van de buren om op hun stuk te komen

Velden Catsop 1 1815

Hier onder een paar personen die genoemd zijn van boven links naar rechts Sjef Tilmans Nick Tilmans  Huber Peerbooms Pie Lemmens (onder voorbehoud) tweede Rij Cornelis Bartels  Frans Lenaerts onderste rij Godfried Cremers  Haenen  Sjeng Smeets W. Janssen (op het veldje )

 

 

Verder voor velden in Elsloo verwijs ik naar onderstaande link. Guus Peters vertelt waar deze velden gelegen hebben.

https://www.elsloo.info/landschap-en-maas

 

Mijn grote dank gaat uit naar Fam.Klinkers ,fam.Lemmens ,Guus Peters, Jan Claessen  en WielMesters

 

 

Gepubliceerd door

catsop van vreuger

Ik ben Guus Smeets geboren en op getogen in Catsop mijn motto is wie geen verleden heeft ,heeft geen toekomst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.