Eerste garage Catsop-Elsloo

Autobusbedrijf Collard (en andere ondernemers).

De eerste garage van autobusbedrijf Collard lag op Het Einde, nu  nr. 8. Dit huis is een paar keer verbouwd. Werd vroeger aangeduid met ‘sectie- nummer C17’ met als adres ‘Eindstraat 17’ .

kasaterkaart voor 1900Deze kaart is van  1833  op kadasternummer 434 is het nummer nu het einde 8 vroeger C17 en van Collard

kaart 1970

Ongeveer de huidige situatie 3012 is nu nummer 8 en de kaart is ongeveer van 1950

De eigenaar van toen en tevens garage houder was mijn overgrootvader Theodoor Collard zijn dochter Tru Collard de oudste uit het gezin Collard-Hendriks en is mijn oma heeft dit huis ongeveer rond 1927 overgenomen en in de jaren dertig nog eens verbouwd. En zij organiseerde ook verschillende bus reizen maar dat komt in deel 2

Onderstaand: de inschrijving van het busbedrijf in het register van de Kamer van koophandel.

collars kamer van koop handel (2)
handtekening

Te lezen valt dat het bedrijf in 1924 is opgericht en in 1934 is opgeheven. De in de benaming genoemde zoon – zo stond het ook in de krant van 1924 – is Lei Collard (1906-1999). Hij zou het bedrijf na de vroegtijdige dood van zijn vader ook voortzetten. Meerdere zussen van Lei, waaronder oma Tru werden ingezet als conductrice.

Lei Collard was 18 jaar toen het gezin naar Beek vertrok. Uit de stamboom blijkt dat verschillende kinderen elders zijn geboren, b.v. in Kevelaer en Satzvey (gem. Mechermich). Dat wijst er op dat Theodoor Collard ‘brikkebekker’ was en de p[aats Satzvey wijst er op dat ze daar bieten gingen rooien, Catsop voor bepaalde tijd verliet en dan weer terug kwam. Na 1900 zijn alle kinderen in Catsop geboren.

Oma Tru, in 1917 gehuwd met Frans Joseph  Smeets, woonde tezamen met haar gezin – waaronder mijn vader Theo, geb. 1919 te Catsop  daarover later meer

eerste Elsloose garage


Bovenstaande advertentie heeft betrekking op de route Elsloo-Beek-Sittard we zien een tijdsaanduiding wat in deze tijd niet zou kloppen b.v. 1.15 zal wel 13.15 nu zijn en de cafés waren in trek als op stap plaatsen  dus er waren geen bus haltes. Theodoor Collard had de route overgenomen van Cartigny uit Sittard. Of hij ook de bus van Cartigny had overgenomen is wel aannemelijk maar kon niet achterhaald worden uit de kranten.

Deze informatie is afkomstig van Simon de Raadt, een pionier van die tijd die alle bussen heeft geregistreerd met kentekens chassisnummers keuringen soms met de in en verkoop van een bus .                                                                                                                           Volgens de gegevens van De Raadt was de eerste bus van Collard een Ford met kenteken P-10355 eerder van Cartigny. Jammer dat de ‘P’ -nummers (van Limburg)  nergens geregistreerd staan. De RDW  begon eerst rond 1950 met het registreren en archiveren van kentekens.

In ieder geval was Cartigny een inspirator voor anderen om ook een lijndienst te beginnen. Zo stuurde Martin Kerckhoffs zijn broer Pierre A. Kerckhoffs er op uit om een bus te kopen in Ridderkerk voor 750 gulden. Dit was een Ford omnibus met een houten carrosserie voor 14 personen. Volgens de  overlevering bedacht zich Pierre op de terugweg  en hield de bus voor zich zelf.

05-11-1923 eerste lijndienst Cartigny

05-11-1923

26-02-1924 Cartigny stopzetten

26-02-1924 in deze advertentie zet Cartigny zijn dienst stop

1923 saurer bus cartigny

29-11-1923 verkoopt Cartigny een bus

omnibus

In bovenstaande advertentie ( november 1923) biedt Cartigny zijn bus te koop aan. Of het de bus betreft waarmee de lijndienst werd uitgevoerd is onduidelijk; een nadere bus ten name van dit bedrijf heb ik niet gevonden. Dat zou betekenen dat deze bus nog geen maand in gebruik is geweest. Cartigny had ook een garagebedrijf; het kan dus zijn dat er een bus te koop is aangeboden die om andere reden zijn bezit was. Zo reed het bedrijf ook met een personen wagen heen en weer naar Keulen. Uit informatie van onder meer de familie Cartigny is gebleken het busbedrijf is beëindigd omdat de bezetting te laag was. Een genoemde reden: als hij b.v. mensen van de markt van Sittard naar Geleen of Beek wilde vervoeren die eieren hadden gekocht waren zij bang dat deze kapot waren als ze thuis waren de laatste rit wat hij maakte was van de markt in Sittard naar de kolleberg hij had wortelen geladen voor dat hij op de bestemming was hadden passagiers deze er uit gegooid en was de maat vol voor hem . Dat kwam vooral ook doordat toen nog geen of geen goede  luchtbanden waren en de wegen in slechte staat waren. In de advertentie van Collard hierboven valt te lezen dat zijn bus is uitgerust met ‘vaste banden’. Dat duidt er op dat er wel al luchtbanden waren. Uit een verslag van Simon stond geschreven dat je de bussen van ver zag aan komen door de stofwolken.Wat ook opvalt is de keuze van deze dienst het was bijna Sint Lucia feest op 13 december in Beek en dan zou hij veel klandizie kunnen krijgen

garage cartigny 1
garage Cartigny Sittard

Dit is de garage Cartigny. Aan de achterkant is een chassis met motor te zien. In deze staat werden zij  bij de haven opgehaald en vervolgens naar een carrosseriebouwer gebracht je kan je wel voorstellen dat dit hachelijke ritten moeten geweest zijn een nazaat van Cartigny vertelde me dat ze die chauffeurs er vanaf moesten tillen helemaal verkleumd. Veel van deze carrosserieën werden gemaakt bij Well en Gourke te Heerlen, maar er waren meerder bedrijven (‘wagenmakers’) voor dit werk. Mijn vader Theo Smeets 25 jaar trouwe dienst bij de EBAD had dit zelf ook nog meegemaakt in de jaren vijftig toen brachten ze bussen naar Kusters ze kregen dan een leren jas met helm en bril als bescherming.

1 A eerste werk plaats Heerlen

Well en Gourke Heerlen (foto Hub Rekko)

Kusters

Foto Jeroen Heetkamp

1952-kusters-bussing-ebad-6_585_369_90

1952 Kusters deze bussen waren betsemd voor de EBAD (foto Jeroen Heetkamp)

De meest voertuigen die in de begin jaren twintig  als bus werden gebruikt waren voertuigen uit de eerste wereld oorlog; onderstaand een voorbeeld is een bus van Demandt, meestal Ford omnibussen (‘bussen voor iedereen’ later veranderd in ‘autobus’).

Demandt.

Demandt met zijn eerste bus 1924 (foto Hub Rekko)

Ford_ kerkhofs

Deze foto staat op naam van Demandt Ford Bus dit zou kunnen want hij reed deze route (foto Hub Rekko)

Deze twee advertenties laat zien van dat Alphons Demandt op ongeveer op dezelfde tijd (11-2-1924) als Collard reed; Collard reed toen al via een andere route naar Sittard. Maar een is van  garage internationaal en de andere van Garage Demandt maar het telefoon nummer 55 is van hem .

13-12-1923 kerchofs

Deze advertentie is van 13-12-1923. Kerckhoffs reed dus enekel maanden eerder dan Collard,  maar had ook een andere route. Dus, zo leek het, was er klandizie genoeg.

In november 1924 beginnen de eerste provinciale keuringen en werden twee bussen voor collard gekeurd .

Een Chevorletbus met kenteken P7800 en een Ford bus met kenteken P 7999 deze worden in 1926 uit dienst genomen .

1925 advertentieHij gaat wonen aan de Prins Mauritslaan 22 te Beek, eerder garage Driessen ( nu: de parkeerplaats van Linders). Er tegenover lag het Parkhotel, nu appartementencomplex.

parkhotel
maastrichterlaan 1947 beek

Dan zou links de garage van de Collard hebben gelegen  foto uit 1947 maastrichterlaan 22 (foto heemkunde Beek )

1925 beek

Frma Collard is verhuisd en kocht zich een tweede bus Chevorlet bus en gaat nu ook rijden naar Maastricht.

04393 Chevrolet carr. Kusters & Lemmen

Chevorlet had kenteken P-7800 motornummer m=327772  capiciteit 13 pk en was gekeurd op 08-1925 en op 11- 1925 en had plaats voor 14 personen  1926 heeft Collard deze bus verkocht

Er waren in Beek nog meer busbedrijven  zoals hier onder de firma J.H. Maessen

Maessen_Augusta jpg

Foto: ook een Chevrolet bus van Maessen  met als chauffeur de heer Collaris   (foto Hub Rekko)

De bedrijven van Demandt en Collard zijn op enig moment samengevoegd maar voor het zover was is van alles in de buswereld van Beek gebeurd; de concurrentie was moordend en iedereen wilde als eerste op sommige plaatsen zijn of net iets goedkoper om aldus de meeste passagiers in de bus te krijgen. De Wet openbare vervoermiddelen uit 1880 voorzag hier niet in. Passende anekdote: Collard had achter op de bus een bordje met de tekst: Al is de Demandt nog zo snel de Collard achterhaalt hem wel.

18-12-1926 route

Zie bovenstaande advertentie: Maessen en Collard  vragen een vergunning aan voor een tweetal lijnen tussen Sittard en Maastricht.

Die dienstregelingen worden steeds gewijzigd omdat iedereen steeds vroeger op een bepaalde plek wilde  zijn, net iets eerder dan de concurrent.

In 1926 word niet alleen de rijksweg geasfalteerd maar is ook een provinciale vergunning nodig om passagiers over te vervoeren.  Garage Spronck valt af. De overige vier worden aangespoord tot samenwerking. Dit resulteert op 14 april 1927 tot de Zuid -Limburgse Autobusdienst (ZLAD Demandt /Collard ) en er komt een controleur. Dus ieder busbedrijf krijgt zijn deel en de kaartjes gelden voor iedere maatschappij.Verenigde Autobusdienst-Central (VAD-Central Kerckhoffs/Maessen

In 1926 koopt Collard een andere Ford bus van firma Demolin omdat de eerste bussen worden afgekeurd . De Ford bus krijgt ook het kenteken P7800 maar met chasien.

JK-kl032-fotos-003-P-15191

Z.A.L.D. Lei Collard  met een N.A G. Imparator (nog geen startmotor, moest aangezwengeld worden) met kenteken  P-15191.Deze bus word in 1934 overgenomen door J. Maessen.  deze bus had motornummer 55236 Collard had deze gekocht in 1930 nieuw en deze bus had een capiciteit van 33 pk (foto Simon de Raadt)

aanswengelen

een voorbeeld van het aanzwengelen van een bus uit 1933 (foto Guus Smeets)

1934 35 overgenomen door Maessengekocht in 1930 door Collard

Dit is de zelfde bus NAG imparator maar duidelijk is hier het kenteken te zien. (foto Collard)

Bushalte Engelenkampstraat Sittard

Een typerend beeld van de jaren dertig te Sittard: tram, taxi en rechtsachter de Nag imparator van Z.L.A.D-Central.

vad

V.A.D. Maessen=Kerchoffs (foto RHC)

berliet bussen 1927

In 1927 vraagt Collard een chauffeur voor een Berliet bus

1926 Maassen Beek. 22 zitpl. Berliet-van Well Gourke dit zou de eerste gebouwde bus zijn.[1]

Dit is een Berliet bus;  het zou de eerste carrosserie zijn, gebouwd bij van Well en Gourke voor Maessen. 1926  (foto Hub Rekko)

brand 04-12-1928

04-12-1928

05=05-1928

05-05-1928 de vergunning is goed gekeurd

NLUtADV_DRkl_0004392-REO.jpg

Collard kocht in 1928 zijn eerste REO (Canadees merk) met kenteken P-10355 motornummer 10876   capiciteit 22 pk (foto Simon de Raadt)

NLUtADV_DRkl_0004390-P-4654

Ook deze GMC (General Motors Company) met kenteken P-14554 werd aangekocht in 1928.  Op de foto Lei Collard; bij inzoomen is het kenteken nog te lezen. Mijn conclusie is dat deze bus is uitgebrand want dit kenteken komt straks op de Buick wat ze in 1931 aan kochten

NLUtADV_DRkl_0004391-P-4654

Deze G.M.C van Collard  met kenteken P-4654 werd aangekocht in 1928 en word verkocht in 1934 aan Mainz en Custers dit is de  vervangende bus is van de voorheen uitgebrande G.M.C. (foto Simon de Raadt)

NLUtADV_DRkl_0004389-P-8928

Deze Studebaker met kenteken P-8928 wordt aan gekocht door Collard in 1928; later  overgenomen door Demandt (het aangebrachte telefoonnummer 55 was van Demandt en 56 van Collard). (foto Simon de Raadt)

NLUtADV_DRkl_0004388-P-8928

Later heeft Maessen deze bus overgenomen  v.l.r. Martin Colaris dan Alphons Augustus (zwager directeur) en conducteur Teun Sanders .

JK-kl032-fotos-002-P-13817

Deze bus een R.E.O met kenteken P-13817 is aan gekocht door Collard in 1929 en weer verkocht in 1934 aan Demandt de foto is gemaakt in Koningswinter linksboven op het spatbord is Sjaak Collard monteur en schauffeur  bij de garage Collard 

Koningswinter 1932 achterkant foto

Achterkant foto   

Er volgt onderstaand een aantal foto’s van de Collard bussen. Sommige merken en veel personen zijn onbekend. Te lezen valt dat men ook naar het buitenland reisde.

clemens 5

foto Bus Collard

rechts clemens genummerdRechts Huub Clemens getrouwd met Tilla Collard met  de G.M.C. Clemens was ook chauffeur

1931

Uit de foto blijkt dat er ook een Buick is aangekocht; de tenaamstelling van het bedrijf is thans Th.Collard –Hendriks. Deze Buick krijgt het kenteken van de uitgebrande G.M.C  P-14554 

fissette garage buick
buick genummerd

Foto Buick van Collard

Het bedrijf waar Collard in 1931 deze BUICK kocht

wie gaat er mee naar kevelair 1932

Advertentie van 1932. Firma Collard  is verhuisd naar Prins Mauritslaan 60 a (naast bakkerij Gerards, thans Mondzorg Mauritslaan). U ziet ook  verschillende familieleden van Th.Collard -Hendriks het zijn allemaal dochters van hun die mee doen voor klandizie

clemens 10

Garage Collard lag ongeveer waar nu de tandartspraktijk is mauritslaan

overgrootmoeder collard met tilla en tru

Links Maria Eilsabeth Collard -Hendriks en dan Tilla Collard en rechts Tru Collard voor het de garage het logo staat nog op de ruit

De maandkaart van de garage Collard knipkaart .

foto 4foto midden tweede rijrechtop staand is  Sjaak Collard

foto 6

Deze foto’s zijn gemaakt in de Eifel  bij de stuwdam STUWDAM VAN DE GILEPPE (foto Collard) en achter in de bus Sjaak Collard

foto 5

Van deze bus ontbreekt mij aan gegevens Lei Collard staat helemaal rechts .(foto Collard)

16-02-1933 trein autobus

26-2-1933 word er nog een speciaal voertuig aan gekocht

speciaal voertuig 1933

Deze foto is in 1933 in Beek gemaakt ik weet niet of het met boven genoemde advertentie te maken heeft maar is in ieder geval een speciaal voeruig (foto Guus Smeets)

In 1933 het overlijden van Th.Collard en zal alles veranderen in de busonderneming Collard

Danksagung Mutter Collard
29-06-1933 samenwerking Demand -Collard

29-06-1933  Zoon Lei Collard doet een aanvraag tot overdracht van de autobusdienst.

aankondiging 30-06 - 1934 demand samenwerking

Op 30-06-1934 wordt de vergunning verleend. Overige erfgenamen van Th. Collard kunnen (dus) geen rechten meer claimen.

schuldeisers 1934

1934 de firma Th.Collard wordt ontbonden .

getekende

Bovenstaand een document van de Kamer van Koophandel waar de ontbinding van de Firma Collard een feit wordt; alle erfgenamen hebben getekend.

5-03-1938 vado Beek garage

05-03-1938 word de naam Collard nog eens gebruikt net voor deze naam ook veranderd in E.B.A.D

het begin van de ebad

het begin van de E.B.A.D 1938 mijn vader had deze foto  nog in zijn album met nog vele andere waar ik in deel 2 wat meer ga vertellen .

Mijn grote dank gaat uit naar Simon de Raadt Wiel Mesters Hub Rekko Leon Collard familie Collard  Jhon Veerkamp de Familie Clemens  en vele die ik vergeten ben

Gepubliceerd door

catsop van vreuger

Ik ben Guus Smeets geboren en op getogen in Catsop mijn motto is wie geen verleden heeft ,heeft geen toekomst

Eén gedachte over “Eerste garage Catsop-Elsloo”

 1. Hallo Guus,

  Met veel belangstelling je verhaal over de autobusonderneming Collard gelezen. Boeiend.
  Een tweetal opmerkingen:

  Volgens mijn gegevens is Studebaker P-8928 nooit van Collard geweest.
  Hij werd door Maessen in juni 1928 aangekocht en toen met dit kenteken in dienst gesteld.
  Werd door Maessen ingebracht in de VAd-Central en kreeg daar nummer 6. Hiervan heb je een foto opgenomen.
  Kreeg in 1933, nadat hij een nieuwe carrosserie van Kusters 7 Lemmens had gekregen, kenteken P-22795 en ging per 1 mei 1938 naar de EBAD en kreeg daar nummer 7.

  De in december 1928 uitgebrande bus was volgens mij niet de GMC, want die werd volgens de Limburgse keuringslijsten in februari 1929 weer voor een periode van 3 maanden goedgekeurd.
  Wellicht betrof het de Berliet P-12826. Die werd in december 1928 voor het laatst gekeurd en komt daarna op de keuringslijsten niet meer voor.

  Met vriendelijke groet,
  Kees van Schenk Brill

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.