F.C.Catsop en het voetballen in het algemeen in Elsloo

Voetbal is een uit Engeland afkomstige sport ; ook Catsop sloeg al vroeg het ‘voetbalvirus’ toe. 

Er is immers niet veel voor nodig: een bal of iets anders dat enigszins rond is; een doel van een paar keien, enkele  meters uit elkaar of een paar jassen. Je kon het ook overal spelen, iedereen kon het – leuk of niet – en het koste bijna niks.

Veel jeugd van Catsop speelde het spel op de dreesjpool (Op den Dries); bij Cobben (Frits) op de boerderij; bij Reubsaet (Houbair). Op de schuurpoorten  stonden de ‘doelen’ generaties lang afgetekend in het wit.

Meestal vormden de beste twee spelers een team. Om te bepalen wie daarmee mocht beginnen ging men vanaf een bepaalde afstand afmeten met de voet. Stap voor stap ging men naar elkaar toe en wie de laatste stap er niet tussen kreeg had verloren.  

Het woord “club” zegt helemaal niets over de formele status van zo’n groep spelers. Dus als men in de jaren vijftig of nog eerder sprak over F.C.Catsop (de letter F stamt af van het Engelse woord Football) dan was een min of meer informele vaste groep jongeren. Van een ‘vereniging’ in de huidige betekenis was lange tijd geen sprake.  

Deze foto staat ook in het boek van Catsop en is uit een krantenknipsel ingezonden door de familie Lahoije-Hermans uit Geulle of hier F.C. Catsop is opgericht als Club kan maar niet als vereniging want er is van die tijd niks te vinden van statuten . Maar niet te min prachtige foto dat ze al een bal hadden in die tijd
1 Harrie Dobbelstein 2 Harrie Wouters (Catsop) 3 ? 4? 5? 6? 7 Math Frederix 9 ? 10 ?11 ? 12 Jan Pijpers (Catsop) 13 Giel Reubsaet

Harrie Rouvroy gaf aan dat er vroeger in Elsloo aan de Maas – voor de kanaal uitgraving – de eerste voetbal vereniging is geweest. Zie bovenstaande foto en publicaties. De foto is gemaakt voor het clublokaal Cafe Dobbelstein . En zal gemaakt zijn in de jaren twintig maar door de kanaal uitgraving gaat er met de voetbalclub veel gebeuren. Eerst nog een uitslag van de jaren twintig .

29-05-1923 dus hier werd nog aan de maas gevoetbald

29-05-1931 komt de voetbalclub naar Catsop dit veld lag langs het spoor aan het einde van de veestraat ligt nu de Garage .
Kadastertekening van 1910 en kunt u zien waar het voetbalveld lag
1 ? Verboort 2 Naard Houben 3 ? 4 Tjeu Bovens 5 Harrie Schepers 6 Daemen 7 ? Vrancken 8 Louis Driessen (kapper) 9 Toontje Janssen was in de kost bij de Pesh   10 Sjef Penders 11 Toon Janssen 12 Tjeu Penders
3 Dobbelstein
voor de rest weet ik hier geen namen van en of deze bij die andere foto hoort helaas kan ik hier geen antwoord op geven .
11-07-1931 dus er was sprake van ook een nieuw bestaan van de voetbal club op een nieuw terrein want er kon aan de maas niet meer gevoetbald worden en ik denk dat er toen een periode is geweest dat er geen voetbalclub in Elsloo is geweest ik vind nog krantenartikelen van 1926 maar tussen 1926 en 1931 is voor mij niks te vinden .


Foto’s zijn in Catsop gemaakt onderaan de Veestraat bij de overweg. Aan de achterkant zijn de huizen uit die tijd te zien: links van Sjeng Schepers en Sjeng Frederiks en rechts van Sjang Franssen.

Deze foto is van de jaren dertig, te zien aan de telegraafpalen. De voetbalclub verhuisde van onder aan de maas naar Catsop maar zo vertelde Harrie, zouden ze ook nog gevoetbald hebben waar nu het nieuwe kerkhof ligt

Het veld in Catsop werd niet alleen gebruikt voor voetbalveld; er lag  ook een grasbaan voor de dikke banden races (wielrennen) .

Naast het voetbalveld lag een akker van Kwab Paulissen en meestal stond er in die tijd koren of tarwe. Als de bal daar in terecht kwam dan Kwab uit de hoek met een arsenaal aan scheldpartijen.

Veel voetballers die op de foto staan waren ook betrokken bij de uitgraving van het kanaal’; zijn dus niet van ‘hier’ .Wel herkenbaar is b.v.  Naard  Houben, getrouwd met een  Catsopse (Hendrix). Meerdere kinderen van hem hebben gevoetbald bij Haslou zoals Gerrit Jo Harrie etc.  Harrie Schepers zat in de oorlog in het verzet en is geëxecuteerd door de Duitsers in Rothem. En de kapper Driessen zal ook geen onbekende zijn in Elsoo Ook een knecht van Sjeng Maas voetbalde destijds bij RKEFC. Hij was afkomstig van Nijmegen, en had dan ook ‘N.E.C.’ op zijn truitje staan.

Op deze foto staan een paar voetballers op van de vorige foto en is gemaakt in 1933 ik weet niet zeker of deze foto in Catsop is gemaakt links de huizen zijn wel herkenbaar .

Ook in de 30-tifer jaren werd er al ‘gescout’ in Catsop. Omdat er veel gevoetbald werd op het pleintje en elders vielen sommige spelers op door het goede spel. Een van de eersten die buiten het dorp ging voetballen is Reinier Daemen, familie van Daemen-Houben. Hij voetbalde al in de jaren dertig bij Caesar (Beek) samen met Gus Janssen uit Elsloo. Later zullen er vele volgen die bij Haslou zijn gaan voetballen. In begin van de jaren veertig waren dat Sjeng van Es en Pie van Es, Frits Hermans etc.

1 ?2 Pie van Es 3 Gus Janssen 4 Sjeng Janssen 5 Wim Beckers 6 Sjeng van Es 7 Harrie Janssen 8 Frits Hermans 9 Piet Vaessen 10 Reinier Daemen

Bovenstaande foto is afkomstig van Pie van Es (Annie) en is gemaakt ter gelegenheid van het afscheid van Frits Hermans die ging verhuizen naar Tilburg . Reinier en Gus zijn van Ceasar terug gekeerd naar Haslou, welke in de jaren veertig is opgericht .

1 Harrie Houben 2 Wil Frederix 3 Gerard van Es 4 Chris Petrers 5 Jan Driessen 6 Frits Cobben 7 Ton Martens 8 ? 9 Rinus Verboort 10 Harrie Reubsaet 11 Louis Vaessen

Van bovenstaande foto is het jaartal niet bekend, evenmin waar ze genomen. Niet zeker is of de namen wel aan de juiste personen zijn gekoppeld. Mogelijk betreft een lager elftal is van Haslou in de beginperiode .Onderstaande foto is afkomstig van Theodoor Notten geknield links onder en is van de familie Notten daalstraat. Deze is gemaakt onder aan de maas en is kolderieke club dus dit heeft met carnaval te maken .

1 ? 2? 3 Piere Thomassen 4 ? 5 J Beckers 6 Harrie Pesch 7 Jan Bartels 8 Theodoor Notten 9 ? 10 ? 11 Louis Driessen 12 Jack Odekerken

Dichter bij in de tijd stoten we op een bericht uit 1948 waarbij Catsop meedoet voor een bekerwedstrijd.  

Onderstaande foto is gemaakt op 6 mei 1948. Of hieraan de naam F.C. Catsop  werd gekoppeld is niet bekend, want men voetbalde ook onder namen van de buurtvereniging of Jonkheid Catsop. foto Sjeng van Es (Els)


1 Toon Verboort 2  Pie van Es 3 ? Frits Hermans 4  Giel Bours 5  Jan Willems 6  Math Willems 7  Sjef Vranken 8  Sjeng van Es 9  Pie Steps 10 Harrie Houben 11 Tjeu Schepers

In de jaren vijftig werd er wel al gesproken over de voetbalclub F.C. Catsop. Harrie van Es zou deze graag willen oprichten als officiele vereniging  en er werd al een veld besproken met Frits Cobben. Richting Amsterveld, vanuit Op den Dries aan de linkerzijde zou Frits een stuk land ter beschikking stellen, maar uiteindelijk kwam het er niet van.

Foto 1958. Hier werd de naam F.C Catsop als club gebruikt
1 ?  Bekkers  2 Frits Notten 3 Giel Houben 4 Giljam  Bours  5 Geel Hendrix 6 Jan Brorens 7 Pie van Es  8 Jan Claessen  9 Harrie Hermans 10 Harrie Houben  11 Huub Steps 12 Frits Cobben 13 Willie Vranken 14 Toon van Es 15 Sjeng van Es  16 Jo Daemen  17 Sjef Vranken ?

Later, in de jaren zestig, voetbalde F.C. Catsop meerdere wedstrijden op verschillende velden. Veel wedstrijden werden gespeeld als ‘wild voetbal’. Dat wil zeggen dat jongens van Catsop ook bij Haslou (vereniging ) voetbalde en bij F.C.Catsop (club)

1Houbair Vranken 2 Pie van Es 3 Thei Beckers 4 Toon van Es 5 ? 6 Giel Houben 7 Harrie Houben 8 Eugene Maas 9 Giljam van Es 10 Harrie Steps 11 Math Bours 12 Harrie van Es. Houbair Vranken werkte in die tijd bij Juliana in Urmond als monteur of deze foto daar iets mee te maken heeft ?

Foto F.c.Catsop in de jaren zestig

1 Pie van Es  2 Toon van Es  3 Paul Derhaag  4 Martin Verboort (de witte) 5 Sjeng van Es  6 Giljam van Es 7 Mathie Frederix  8 Ser Franssen  9 Jack Smeets 10 Harrie Houben 11 Giel Houben 12 Frans Wouters

Uit overlevering blijkt dat F.C. Catsop op meerdere plaatsen voetbalde:  op de knup en in Elsloo waar nu het Maaslandcentrum is, het oud Haslouterein waar nu het bejaardenhuis is etc. Er waren ook wedstrijden die vanwege persoonlijke verhoudingen een beladen karakter hadden. B.v. de wedstrijd tussen de club uit Berg ‘de hinnekuil boys ‘ tegen Catsop. Harrie Steins voetbalde bij die club en was getrouwd met Marie van Es, een zus van de gebroeders van Es. En die waren er dus op gebrand om deze wedstrijd te winnen.

In 1982 was de laatste wedstrijd van Oud F.C.Catsop tegen de Hinnekuil boys, te zien in onderstaande filmpje. Deze wedstrijd werd door Catsop winnend afgesloten. Vele van de bovenstaande spelers op foto zullen we terug zien in een film wat op genomen is in 1982 door Paul Derhaag

In het jaar 1979 werd er wel een (formele) vereniging opgericht door Vincent Everaers en Jan Vranken en was F.C.Catsop een feit. Het eerste clublokaal was bij Wies van Wilemke en de eerste blauwe tenues (zie bovenstaande film) werden mede gesponsord door haar .

De eerste leden zien we op onderstaande foto.

foto staat op Info Elsloo en werd in gezonden door Jan Vranken

Het pleinfeest dat met club was verbonden vond altijd plaats op het laatste weekeind van de bouwvak. Met de opbrengst betaalde de club altijd de zaal en andere wedstrijden mee, want de leden betaalden geen contributie. Er werden ook goede doelen mee gesponsord. Het eerste goede doel was dat mevr. Houben op kosten van de voetbalclub naar Lourdes kon gaan. Met een geluidswagen werd naar de omliggende dorpen gereden en het programma bekend maakte via twee toeters op de bus. De dansvloer etc. werd in die tijd verzorgd door Paul Derhaag. Het eerste feest was gelijk een succes:  de biertappers konden het niet bijhouden. Overigens werd toen het bier nog gekoeld in de drinkbakken van de koeien bij Frits Cobben . Er werd nog een echt Frühshoppen gehouden met de fanfare erbij. Het feest duurde twee dagen het werd in de jaren steeds drukker. Een impressie zie je hier onder in een filmpje uit 1982. Het feest en de club altijd aan elkaar verbonden gebleven, nu al 40 jaar.

Film gemaakt door Paul Derhaag uit 1982

1 Jan Vranken 2 Vincent Everaars 3 Jos Vranken 4 Guus Smeets 5 Theo Schepers 6 Jo van Es 7 Theo Reubsaet 8 Alfons Vroemen  9 Jan Smeets 10 Wim Schepers 11 Ger Welzen 12 Jo van Es 13 Jeu Schepers 14 Lies Welzen 15 Paul Derhaag

Deze foto is gemaakt op het huwelijksfeest van Ger en Lies Welzen Ger was een vaste supporter van F.C..Catsop en kreeg van de voetbalclub een paraplu, muts en sjaal in de kleuren van de club. Ook werden de nieuwe tenues gepresenteerd. Deze werden gesponsord door Jhon Geurts (zuidoosthoek)

Ook werd er een wedstrijd georganiseerd door FC.Catsop met een feest met een voetbalclub uit Elsloo (Friesland)

In het onderstaande filmpje zien jullie de return wedstrijd met het feest in Friesland

Elsloo (Friesland) feest en wedstrijd gefilmd door Paul Derhaag

Mijn grote dank aan Annie van Es, Els van Es ,Giljam van Es , Wiel Mesters ,Paul Derhaag . Museum Elsloo

Gepubliceerd door

catsop van vreuger

Ik ben Guus Smeets geboren en op getogen in Catsop mijn motto is wie geen verleden heeft ,heeft geen toekomst

6 gedachten over “F.C.Catsop en het voetballen in het algemeen in Elsloo”

  1. Guus,

   Mijn complimenten voor dit prachtige artikel. Opmerking bij deze foto ….. ik denk dat nr. 17 op de foto niet pap en ook niet Sjef is …. zij hadden veel meer haar dan deze persoon. Tevens denk ik dat nr. 6 Jan Brorens is i.p.v. nr. 11.

   Groetjes, Jan.

   >

   Geliked door 1 persoon

   1. Hoi Jan bedankt voor je reactie wat betreft namen blijft moeilijk zo best kunnen wat je zegt bij nummer 17 denk ik zelf dat het Sjef is maar goed jij kan het weten . Bij dat andere kon je wel eens gelijk hebben en denk ik zelf dat op 11 een Steps is ik denk Huub en die 6 Jan Brorens is maar zouden we even afwachten of er nog meer reacties komen en verander ik het nogmaals bedankt. Groet Guus

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.