Op 02-06-1973 is er door de R.O.Z. (radio omroep zuid ) een opname gemaakt voor de radio met de titel niemand weet waar Catsop ligt door Mark Peters.
In dit gesprek komen een paar oude bekende aan het woord met name Sjeng Claessen Martha en haar dochter Martha Bongers , Wies Vranken van de Cafe (bie Willemke) Burgemeester Meijers en ik denk Door Smeets uit de daalstraat.
Burgemeester Meijer spreekt wat voor een dorp Catsop was en over het verplaatsen van het kapelletje wat toen in de raad ter sprake kwam en daar heb ik een kranten artikel over gevonden .En dat duidde op heel veel weerstand van de catsopse bevolking en maar goed ook.
krantenartikel 19-05-1967
Hij sprak ook de verbinding van Catsop met Elsloo de brug op het mergelakker.
krantenartikel van 02-07-1966
Er werd trouwens van alle kanten gewerkt om Catsop te bereiken
krantenartikel 24-09-1966
Ook aan het woord is Sjeng Claessen
Trouwfoto Sjeng Claessen en Ida Pepels 1944
Sjeng verteld hier heel veel over de toestand van Catsop ongeveer van rond 1900 en er voor hoe de inwoners moesten rond komen en naar de markt gingen voor wat geld te verdienen . Wat hij vertelde over naar de markt gaan heb ik ook nog eens met zijn zoon over nagepraat
Zijn moeder woonde toen in de Maasband en moest van daar uit lopend door Catsop de hosterweg in en dan naar Maastricht lopen meestal op haar hoofd een rieten mand met eieren en kaas of boter maar ze kreeg steeds de hond mee voor bescherming en als ze boven aan de hosterweg was stuurde ze de hond terug en wisten ze thuis dat ze langs Catsop was, en dat was niet voor niks denk ik maar heeft toch haar liefde gevonden in Catsop
In maastricht op de markt rond 1900 u ziet de rieten manden van waar ze hun waar aan bieden
ook rond 1900 er werd van alles aan geboden kippen konijnen met alles drop en draan mijn vader vertelde me eens dat dit toen verplicht was anders konden ze je wel eens wat anders verkopen
Mooi ingekleurde markt foto van Maastricht
Sjeng vertelde ook over dat de mensen moeilijk rond kwamen en vertrokken om elders te gaan werken maar de reporter zei alleen de mannen, maar dat is niet zo ze gingen met het hele gezin ze sloegen in hun huis de luiken dicht en vertrokken met de trein naar Duitsland meestal stenen maken (brikkebaekers) of suikerbieten rooien of in de mijn werken. Ze vertrokken met treinen en het kan zijn dat ze met groepen gingen van uit Catsop want ik kom steeds meer namen van geboortes in Duitsland Kevelair Sasnay Gelsenkirchen etc. Guus Peters heeft dit al beschreven dus ga ik dit gebruiken in mijn rubriek.
https://www.elsloo.info/de-stiefkoeppige-maaskentjers/312-deel-4-de-stiefkoeppige-maaskentjers
Rond 1900 liep dat brikkebakken af omdat de Duitsers alles zelf in handen wilden hebben voorheen waren er ploegbazen voormannen die afkomstig waren van ons maar dat wilde ze zelf gaan doen en was het niet rendabel meer voor de meeste maar de mijnen begonnen in ons land open te gaan dus de werkzaamheden begonnen hier ook toe te nemen
Sjeng Claessen sprak ook over het onderwijs hoe het was om naar school te gaan prachtig verhaal maar in de tijd waar hij over sprak was het nog een openbare school in 1923 is het katholieke onderwijs pas op gang gekomen en dit was een rel in Elsloo ik heb er een paar krantenartikelen over gevonden .
kranten artikel 1922
krantenartikel 1923
Diegene die er voor gezorgd heeft dat door een stemming ze overstag zijn gegaan is Sjeng Cobben uit Catsop door hem kregen de katholieken een meerderheid en was openbare onderwijs omgezet naar bijzonder onderwijs r.k dus .
Sjeng Claessen sprak over vaarkoeien en dat was in die tijd een begrip ik heb er een voorbeeld van gevonden weliswaar van Geulle maar denk niet dat het in Catsop anders was .
Foto is van rond 1930 uit Geulle met zelfs twee vaarkoeien blijkbaar hebben ze sjanse geladen voor de bakoven
Ook aan het woord Moeder en dochter Bongers Martha en Martha Prachtig verhaal over de Bongersisters .Martha de dochter verteld over hun reis naar Indië Japan en China . ik moest er wel om lachen hoe ze het vertelde hoe die Japannerse en Chinezen reageerde op hun kortom luister.
Kranten artikel dat past bij het interview 21-09-1967
07-11-1970
Het huis is versierd bij de terug komst van hun Reis .
Verder meen ik te horen Door Smeets die verteld hoe zich de bevolking hielp bij brand .
Op het laatste horen we Wies van Willemke het cafe van Catsop van toen .
Lucien Vranken Toon van Es Wies Vranken
hier onder de radio opname van de R.O.Z. 02–06-1973
Ik wil L1 bedanken voor deze bijdrage en vooral Tom Doesburg voor het opzoeken van deze opname .
Sjiek verhaol Guus, good bezig ! Velen liepen voor de markt in Maastricht naar het staion van Geulle, dat scheelde in de prijs. [cid:image003.jpg@01D607A0.D9283120]
LikeGeliked door 1 persoon
Hahaha Guus , dat verhoal van de schinezen
Bizar
Dat ze het speeksel,oetspugen en veer opsjnoeven en aafslikken
Dat zie dat vies vaenge es veer dat doon
Nou kiek noe Bizar
Al dat speeksel wat zie oetspugen
Dit is waal,ein heel toepasselijke zin oom te onthouden
Voong ich waal opvallend in dat intervieuw
Of dit voale zulle opvallen
Fijn dat Catsop bereikbaar is geworen destieds bie aelse en Baek en Geulle
Hoije
Anja
LikeGeliked door 1 persoon