Familie Kremers -Schutjens (ook: Cremers – Schutgens)

We gaan terug in de tijd; we kijken naar de geschiedenis van de familie Kremers en hun relatie met  Catsop. Het zal blijken dat ‘Kremers’ en ‘Cremers’ dezelfde familie betreft. Bijvoorbeeld Michiel (Sjielke ) Kremers (Het Einde) en Albert Cremers (Op den Dries) waren familie Ook zijn de verbindingen met andere namen / families, zoals met Sjeng Houben, slager in Elsloo.

Hendrikus Kremers geboren te Obbicht /Papenhoven trouwt met Christina Schutjens of Schutgens. Hij was ‘dienstknecht’ en zal dus gewerkt hebben op een boerderij of dergelijke. Verder vind ik in de franse namen lijsten van rond 1800 geen enkele Kremers of Cremers dus ik neem aan dat dit de eerste is in Catsop

Christina Schutgens, geboren te Catsop op 9 maart 1825, was dochter van Godefrius Schutgens (+ 1855) en Marie Elisabeth Vranken ( + 1836,  ‘huishoudster’. Dit gezin woonde op het adres Het Einde 1. Zie de kadastrale kaart beneden bij de aanduiding ‘1’.    Zij overleed 7 novembe1887.

geboorteakte Christina Schutgens

Geboorteakte van Christina Schutgens

geboorte akte Hendrikus Kremers                           Geboorteakte van Hendrikus Kremers

huwelijksakte Hendricus Kremers schutjens

De huwelijksakte van Hendrikus en Christina. Niet duidelijk is waar het echtpaar gewoond heeft. Aannemelijk is dat ze in het ouderlijk huis van de bruid zijn gaan wonen: Het Einde, op de kadastrale kaart hieronder op nummer 1. Later is daar Sjeng Smeets gaan wonen. Deze trouwt in 1883 ook met een ‘Schutjens’,  een kind van de broer van Maria Christina, Henricus Schutjens (timmerman). We zien ook de moeder van de bruid Maria Elisabeth Vranken zij was een dochter van de bokkenrijder Willem Vranken (Broekhoven Geulle)  Gefolterd ,Galg 1774

2020-06-16 (6)

Ter verduidelijking van de situering van de woningen aan Het Einde (donkere vlakken) een kadasterkaart van rond 1842. Rechts het kapelletje ( ‘Chapelle’) .  Het Einde werd vroeger ook wel ‘Einde ‘, ‘Eindstraat’ en ‘Weg naar het veld’ genoemd . Op nummer 3 was in die tijd een boomgaard met fruitbomen.

overlijdingsakte Hendrikus

Akteno. 29. Aangifte van het overlijden van Hendrikus Cremers. Aangifte wordt gedaan door zijn zwager, Henricus Schutjens (timmerman – 33 jaar – ) en buurman Joannes Janssen (dagloner – 40 jaar -). Zwager Schutjens woonde ook op ‘Het Einde’ mogelijk op nr. 1 of nr. 2 op de kadastrale kaart. Op de franse Lijst woonde in 1832 de heer Martinus Brorens op dit adres deze verhuisde later naar op de berg Elsloo. Janssen woonden op nr. 6. Dus is het voor mij aannemelijk dat Hendrikus Kremers daar ook daadwerkelijk  woonde. Oorzaak van overlijden is een noodlottig ongeval: tegen 11 uur, bij het maken van een ijzeren beslag voor karrewiel, is Hendricus zwaar gewond geraakt en dien ten gevolge overleden.

https://youtu.be/Nb0OL2KfThQ   in dit filmpje (klik op de link) is te zien hoe een karrewiel wordt gemaakt en beslagen. In de tijd van Hendricus gebeurde dit niet machinaal maar met de hand. Door de enorme spanning gebeurden destijds vaker ernstige ongelukken.  

overlijdingsakte christina

Overlijdensakte van Christina. Een bevestiging dat zij in Catsop woonde en is overleden.

Uit dit koppel worden vier  kinderen geboren; zie de navolgende aktes

levens loos kind 1855

Hun eerste kind word levensloos geboren en je kan zien dat het kind is geboren in Catsop

geboorteakte Wilhelmus Kremers

Hun tweede kind; gaat later wonen op nummer 2 van de kadastrale kaart; zie onderstaande akte van zijn huwelijk. Daaronder: hun woning.

huwelijksakte Wihelmus

00100.jpg

of het in die tijd ook zo er uit zag zal wel niet meestal waren het lemen woningen later deden ze er een steen om heen metselen

Cremers Wihelmus- Hermans Maria Mechtildis Timmerman het einde 16 1

1 Willem Kremers 2 Maria Mechtildes Hermans

 

002 (3)

Later te behandelen: de kinderen uit dit huwelijk.                                                                         Zo zal een dochter Maria Hubertina Kremers  trouwen met Sjeng Dirix. Het stel blijft wonen op huisnummer 12. En ook hun dochter Christien Dirix  neemt de woning over en trouwt met Louis Vroemen. Op de Gellik woonde Sef Cremers, getrouwd met Anna Maria Chatrina  Bartels. Een dochter uit dit huwelijk, Tilla Cremers trouwde met Thei Bours. Zo nog een voorbeeld is Frits Cremers wonende op den dries een zoon is Albert Cremers maar dat komt terug in deel 2

2020-08-30 (2)

Op huisnummer 12 woonde rond  1910 Willem Kremers en op 11 zijn broer Frits

Het derde kind

geboorte akte Maria chritina Kremers

Maria Elisabeth Kremers gaat later wonen in de Dorpstraat en trouwt met Graatje Houben, landbouwer en Mandenmaker  uit Boorsheim (Boorsem), geb. 30 maart 1853, overleden te Elsloo 19 maart 1935. Het echtpaar voerde aldaar een herberg annex koffiehuis. Later werd er de slagerij van Sjeng Houben gevestigd. Nu: huisnummer 26.

kerkelijk huwelijk cremers houben

Huwelijksakte van Graatje Houben en Elisabeth Cremers of Kremers

MMKB23_001173179_mpeg21_p00023_image

Uit dit krantenartikel blijkt dat Graatje Houben een Herberg had waarschijnlijk op het adres waar later de zoon Sjeng een slagerij is begonnen .

001 (2)

Maria Elisabeth Cremers

Graatje Houben 1 1

Graatje Houben

Een paar voorbeelden van kinderen en kleinkinderen zijn Sjeng Houben kind van boven genoemd koppel Sjeng trouwde met Marie Lenaerts uit Catsop en een aantal  kinderen Tien, Lies, Griet en Gerard Houben wonen en woonde  allemaal op den dries in Catsop . Nog een voorbeeld Sjef Houben getrouwd met hendriks woonde op het einde en Christien Houben een dochter van hun trouwde met Pie Bours en woonde in de Daalstraat maar uit dit huwelijk (Houben-Hendrix) komen ook meerdere kinderen een ervan Jan Houben heeft ook enige tijd in Catsop gewoond en was ook lid van de Hohnerband hij woonde in die tijd achter het kapelletje oud huis van Bertje Pijpers ook Bertha ,Marie ,Fien om er enkele te noemen uit dit huwelijk komen straks in het tweede gedeelte terecht

Het vierde Kind

godfridus Kremers

Geboorteakte van Frits Kremers

huwelijksakte Frits

Uit deze akte blijkt dat broer Willem en zwager Graatje Houben getuigen waren bij dit huwelijk. Maria Peeters was afkomstig uit Terhagen. Frits gaat daar ook wonen maar komt later rond 1905  terug naar Catsop naar het Het Einde, toen op nummer 11 (zie Kaart bij Willem).

1933 no 11 de eindstraat

Advertentie uit 1905 en hier staat zijn adres op no 11 geen straatnaam was niet gebruikelijk alles was toen een nummer als huisnummer maar wel een bevestiging dat Frits in die tijd in Catsop woonde .

Godfridus Kremers 1Urina Catharina Peters 1

Uit dit huwelijk zijn verschillende kinderen geboren en in Elsloo en Catsop  gebleven een paar ga ik benoemen Sjef van Louiwieke Driessen van op den dries  trouwde met Urina Chatharina  Kremers een dochter uit bovenstaand koppel genaamd   dus Frits Driessen  en Paulien Driessen van Sjef Vranken  zijn kleinkinderen hier van zo zijn er nog zat voorbeelden en die zullen we later behandelen. En niet te vergeten Familie Meijers -Kremers waar de zoon Jan Meyers een zoektocht naar het verleden heeft gemaakt waar ik hem zeer dankbaar voor ben en zal ik in deel 2 ook gebruik maken van zijn map. Zo ook Hein Kremers kleinzoon van Harrie Kremers die ook een zoektocht naar zijn roots heeft gedaan maak ook graag gebruik van.

Zoon Michiel (Sjielke) Kremers neemt later deze boerderij over. Diens zoon Jozef (Joep) Kremers deze woont nog in Catsop, Geversdelweg .

Wat opvalt is dat de twee kinderen van Henricus het beroep van hun vader hebben overgenomen: timmerman maar later worden ze landbouwer .

Ook wil ik de Familie Houben en Wiel Mesters bedanken voor hun medewerking

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd door

catsop van vreuger

Ik ben Guus Smeets geboren en op getogen in Catsop mijn motto is wie geen verleden heeft ,heeft geen toekomst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.