De mysteries rondom het verdwenen huis van de muzikale familie Pijpers en de laatste bewoners, de familie De Wijs.

Dit is het huis op den dries maar deze is afgebroken

Op de foto van de straatweergave uit 2023 lag aan de rechterkant dit huis, maar er zijn er nog meer. Laten we teruggaan in de geschiedenis, want aan deze zijde van Den Dries bevindt zich een oud gedeelte van Catsop. Aan de andere kant van de straat vind je bijvoorbeeld Café Bie Willemke, en hier tegenover staan allemaal gebouwen van latere datum.

De kadasterkaart van 1820 heeft zijn oorsprong in de Franse tijd en is later overgenomen door het kadaster, dat kadastraal een scheidslijn creëerde. Ongeveer bij Piet Renkens (2024) stonden ook huizen, maar deze behoorden tot Terhagen C, genummerd, terwijl aan deze kant B-nummers werden gebruikt.

Het verdwenen huis stond destijds al op de kaart, met het nummer B315. Ik heb er al “Pijpers” bijgeschreven, maar in die tijd was dat nog niet het geval. In de eerste woning woonde Joannes Bovens, en in het andere huis, B316, woonde Mathijs Lemmens uit de Daalstraat.

Wanneer u op de onderstaande link klikt, komt u bij het Aezel-project, een bijzonder knap werk waar u andere bewoners van Catsop kunt ontdekken. U zult ook het huis zien dat op de landkaart staat. Link naar Aezel-project

Zijn er mensen geïnteresseerd in de andere woning klik op de link https://catsopvanvreuger.com/2018/12/06/godfried-lemmens-en-elisabeht-bours/

We concentreren ons op huis B315. Voordat de familie Pijpers het betrok, zijn er verschillende bewoners gepasseerd. Allereerst was er Goswin Bovens, gevolgd door Joannes Bovens-Gijsen, een zoon. Daarna kwam Peter Bovens-Bovens, allemaal familie. Rond 1880 betrokken Jan Pijpers en Maria Agnes Schreurs het huis als de eerste Pijpers-bewoners. Uiteindelijk werd het huis eigendom van Frans Hubert Pijpers en Maria Mechtildis Decker als een van de laatste eigenaren.

Dit is Mechtildis Decker (Pijpers) samen met haar dochter Annie Pijpers. Het huisnummer, C35, is nog steeds zichtbaar, en we zullen dit later ook terugvinden in de registers. Echter, het huis zag er in het verleden anders uit. We zullen onderzoeken wanneer het ongeveer is verbouwd.

Laten we de bevolkingsregisters raadplegen om te zien hoe Frans Pijpers en Mechtilde Decker hun intrek namen in deze woning.

Hier kunnen we zien dat Frans Pijpers is getrouwd met Mechtilde Decker. Haar moeder, Catharina Paulissen (uit Elsloo), staat als vierde op de lijst, en haar vader, afkomstig uit Meerssen, wordt vermeld als Gillis Josef Dekkers. Het is duidelijk dat de familie Decker van Meerssen naar Elsloo is verhuisd met het hele gezin. Het echtpaar Pijpers-Deckers kreeg hun eerste kind in Elsloo, genaamd Jan Hubert Pijpers. De familie Decker heeft verschillende nakomelingen in Elsloo, waaronder enkele opmerkelijke namen, zoals Pie Decker, getrouwd met An Steps uit Catsop, en Jan Decker, die in het huwelijk trad met Bertha Cobben, eveneens uit Catsop. Het beroep van Frans Pijpers was Chef Spoorwegen.

Laten we nu terugkeren naar Catsop.

In het bevolkingsregister met het adres C35, dat ook staat op het huisnummer (foto) aangegeven, zien we dat Jan Pijpers de woning verbouwde naar hoe het er op de foto uitziet rond 1900. Het huis behoorde destijds toe aan Jan Pijpers en Maria Agnes Schreurs. Opmerkelijk is dat zelfs de vorige eigenaresse, vermeld op positie 8, nog steeds inwonende is, en ze is een tante van Maria Agnes Schreurs. Hiermee is het huis opnieuw binnen de familie gebleven. Daarnaast woonde er nog een koppel, Kestelot-Pijpers, waarvan de man een schoenmaker was uit Izegem, België.

Een ander interessant persoon dat ik wil benadrukken, gezien de muzikale achtergrond van de familie Pijpers (waar ik later op terugkom), is Jan Michiel Hubertus Pijpers, vermeld op nummer 9. U ziet dat hij is verhuisd naar Beek. Hij trouwde daar met Maria Catharina Hubertina Meijer, en zij woonden in Beek. Ik heb Paul Mennen om wat informatie gevraagd, en hij kwam met het volgende verhaal en foto.

De familie Pijpers-Meijer woonde in de harmoniezaal in Beek vanaf 1926, waar ook Sef is geboren. Ze bleven in de harmoniezaal wonen tot 1962, toen het gebouw achtereenvolgens werd gebruikt door ‘Alfabar’, Globe, brouwerij ‘De Heeren van Beeck’ en nu ‘De Poort’.

De familie Pijpers is altijd in Beek blijven wonen. Sef Pijpers, een kind van Jan Michiel Hubertus Pijpers uit Catsop, groeide op in Beek. Deze muzikale persoon werd later dirigent van verschillende muziekkorpsen. Op Wikipedia heb ik de volgende link gedeeld met meer informatie over hem.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sef_Pijpers_sr.

Bidprentje van Jan Michiel Hubertus Pijpers geboren in Catsop op den dries C35.

Terugkerend naar Catsop, namen Frans Pijpers en Mechtilde Decker de woning over. Frans was echter al op jonge leeftijd besmet met het muzikale virus, en hij was actief betrokken bij de eerste fanfare van Elsloo.

Rechts onder zit de 16 jarige Frans Pijpers met zijn trompet .

Op deze foto zien we Frans Pijpers, samen met zijn zoon Jos helemaal links met een trommel. Behalve de heren Pijpers genaamd August en Sevrien, zijn de anderen van oorsprong uit Catsop, waaronder ook Hub Pijpers. Het is echter niet duidelijk of Hub een zoon is van Frans of de vader van Sef in Beek.

Mijn oom Gus Cobben heeft me verteld over deze muzikale familie, omdat zijn vader Sjaak Cobben een van de oprichters was en thuis wel eens over hen werd gesproken.

De volgende foto heb ik ontvangen van de familie van Jan Wouters (Jan van Maxke). Deze familie woonde destijds in het café van Wies van Willemke en runde daar een slagerij.

Jos Pijpers en deze foto klopt wel met die fanfare

Op deze foto stond het volgende Sef Pijpers en Dum Verhagen maar ik kan ze niet plaatsen .

We gaan verder met het huis of er nog meer geheimen zijn .

1 Corrie Brorens 2 Sjef Vranken 3 Julia Vranken 4 Bertha Vranken 5 Trees Beckers 6 Lies Hermans 7 Thea Hermans 8 Miet Huiveneers 9 Gerrit Dekkers 10 Riet Huiveneers 11 John Vranken 12 Liesbeth Vranken

Op deze foto zien we hetzelfde huis, en u herkent Gerrit Dekker, die hier op dat moment huurde, wat betekent dat hij het niet gekocht had. Het is mogelijk dat Mechtilde Dekker (Pijpers) een tante van hem is. Mechtilde verhuisde naar Geleen, Elisabethstraat. Ze verkocht de woning rond 1953.

Laten we nu doorgaan naar de laatste bewoners, de familie de Wijs.

1 Wilhelmine de Wijs – Fastrich   2 Elly Boesten –  de Wijs  3 Jan de Wijs  4    Herman de Wijs

Wilt u hier meer over weten over de familie de Wijs  klik op de link .

https://catsopvanvreuger.com/2019/04/27/fam-de-wijs/

Gepubliceerd door

catsop van vreuger

Ik ben Guus Smeets geboren en op getogen in Catsop mijn motto is wie geen verleden heeft ,heeft geen toekomst

2 gedachten over “De mysteries rondom het verdwenen huis van de muzikale familie Pijpers en de laatste bewoners, de familie De Wijs.”

  1. Hoi Guus,

    Weer ein schwan stokske geschreeve.

    Ich mis get. is dit auch neet ut auwershoes van Frans Schreurs ? De pap van Paul Schreurs en de minsch van Julia Vranken ?

    Ich hob dao lets auch nao gekeeke veur Paul Schreurs. Zie bijlage

    gr

    Guus

    Geliked door 1 persoon

  2. Hoi Guus
    ik mis de bijlage schijnbaar maar Scheurs woonde een huis verder tenminste als je op het kadaster zoekt en dan de leggers 1854 en 2533 er bij pakt dan kom je bij hun uit . Een van die schreurs heb ik je destijds een foto van gegeven werkte op het kasteel en zijn zus ook waren twee vrijgezellen en dat huis stond later tegenover het huis van Geel Hendrix op den dries. Die vrijgezelle vrouw heb ik nog gekend volgens mij woont nu Harrie Franssen nu ongeveer op die plaats in ieder geval Sjef van louiwieke Driessen heeft de weide gekocht destijds van Schreurs. Agnes Schreurs is wel degelijk familie van Paul maar die gaat in het huis wonen van haar tante en die blijft daar ook bij haar zelfs de weide er naast was nog van Schreurs. Dus volgens mij zijn die families Bovens en Schreurs op verschillende plaatsen gekruist. Maar ik kan ook verkeerd zitten laat me de bijlage zien en ik kan het nakijken. In 1880 had het huis van Schreurs het perceel nummer B1749 en Agnes Schreurs B315 zo zie ik het.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.