Familie Maas (algemeen) – Lenaerts en nazaten

De familie Maas-Lenaerts en hun nazaten, inclusief de familie Voncken – Barbara Maas, Sjeng Maas-Fhilippen, Frens Maas-Crombag en Dols-Marie Maas, vormen een boeiend hoofdstuk in de geschiedenis dat begint in Geleen, vervolgens naar Bunde gaat, en later naar Geulle voert, om uiteindelijk in Catsop te belanden, waar we eerder genoemde nazaten zullen tegenkomen.

Het verhaal van de familie Maas begint met de oorspronkelijke spelling van de naam, ‘Maes’. Een kleine duik in de geschiedenis brengt ons naar de heer Peter Maes, geboren vóór 1645 en overleden in 1666, die huwde met Sibilla Hamers in Geleen. Hier begint de saga van de Maes-familie, die geleidelijk transformeert naar ‘Maas’.

Het verhaal gaat verder met Mathias Maes, geboren op 22 juni 1681 in Geleen, die in het huwelijk trad met Meijken Kremers, ook in Geleen. Vervolgens ontmoeten we Petrus Maes, geboren op 7 maart 1715, die Sophia Maes huwde, opnieuw in Geleen. Maar het is Nicolaas Maes, geboren op 25 februari 1748, die een keerpunt markeert in het verhaal van onze stamhouder van de familie Maes.

Nicolaas Maes huwde met Maria Elisabeth Muijtjens uit Bunde (Kasen), en samen nestelden ze zich daar. Vanaf dit punt in de geschiedenis van de familie Maas gaan we dieper in op de stamhouder en hun familie.

De originele doop inschrijving van Nicolaas Maes op 25 februari 1748 in Geleen onthult zijn ouders als Peter Maas en Fijiken (Meijken) Maas, met Nicolaas Maas en Cathrijn Kremers als getuigen. Het is fascinerend om deze historische documenten te doorzoeken en zo een glimp op te vangen van het leven van de voorouders van Maes.

Franse telling 1795 Bunde

Wat interessant om meer te weten te komen over Nicolaas Maas en zijn gezin! Het lijkt erop dat Nicolaas zich al vroeg in Bunde (Kasen) heeft gevestigd, aangezien hij al in de Franse telling van 1795 daar wordt genoteerd, samen met zijn echtgenote en zoon, Peter Maas. Zijn beroep als smid, dat hij waarschijnlijk van generatie op generatie heeft doorgegeven, is een interessant detail dat de ambachtelijke tradities van de familie benadrukt. Hij was er al vanaf 1780.

Het feit dat Maria Elisabeth Muijtjes al 16 jaar in Bunde woonde toen de volkstelling werd gehouden rond 1795, geeft ons een inkijkje in het alledaagse leven van die tijd en de manier waarop mensen zich over de regio verplaatsten en zich ergens vestigden. De volkstelling, georganiseerd door de Fransen, had verschillende doelen, waaronder belastinginning en het oproepen van mannen voor militaire dienst. Het is fascinerend om te ontdekken dat een lid van de familie de dienstplicht moest vervullen. Dit werpt een nieuw licht op de historische context van die periode en de impact ervan op individuele families. Het stelt ons in staat om dieper in te gaan op de ervaringen en uitdagingen waarmee onze voorouders werden geconfronteerd tijdens deze tumultueuze tijden

De beschrijving van Martin Maes, zoon van Nicolaas en Elisabeth Muytjens, geboren op 06/01/1789 te Meerssen, biedt een levendig beeld van hoe dienstplichtigen werden geregistreerd en beschreven tijdens die periode. Hij werd gemeten op 1 meter 66 en had een ovaal gezicht, een rond voorhoofd, rosse ogen, een gemiddelde neus en mond, een kuiltje in de kin, en kastanjebruine haren en wenkbrauwen. Het vermelden van bijzondere kenmerken zoals pokdalig en een getinte huidskleur geeft een persoonlijk tintje aan zijn beschrijving.

Martin werd bij het korps aangekomen op 09/12/1813, als loteling van het jaar 1809 van het kanton Meerssen met nummer 161. Hij gaf zijn laatste adres op als Meerssen, waar hij het beroep van (hoef)smid uitoefende. Interessant is dat hij slechts een paar dagen later, op 04/01/1814, gedeserteerd is. Dit valt samen met een periode waarin Napoleon’s invloed begon af te nemen en de Franse troepen zich terugtrokken. Het is waarschijnlijk dat Martin geen straf heeft gekregen vanwege de chaotische en veranderlijke situatie op dat moment.

Het verhaal over Martin’s ervaring bij de oproep in 1809 geeft ons een kijkje in het proces van het samenstellen van de dienstplicht. Het was een ingrijpende gebeurtenis waarbij mannen uit alle dorpen zich verzamelden en werden beoordeeld op verschillende criteria, zoals lengte en persoonlijke omstandigheden. Het trekken van loten bepaalde wie dienst moest nemen, terwijl anderen werden vrijgesteld. Martin’s lotnummer 161 bracht hem in een onzekere positie die uiteindelijk resulteerde in een korte dienstperiode voordat hij deserteerde.

Het is interessant om te zien hoe dit verhaal van dienstplicht en desertie verbonden is met de bredere context van de tijd, en hoe het de levens van individuen zoals Martin Maes beïnvloedde, wiens verhaal verder verweven is met dat van zijn broer, Petrus Maes.

De kinderen van Nicolaus Maes en Elisabeth Muijtjens, met betrekking tot de verdere familie Maas waar ik op focus, betreffen voornamelijk Petrus (stamhouder)

Het is intrigerend om de levens van Petrus Maes en zijn nakomelingen te volgen, en te zien hoe hun eigendommen van generatie op generatie zijn doorgegeven. De informatie die ik heb gevonden in de memorie van successie biedt een uniek inzicht in de nalatenschap van Petrus Maes en zijn tweede echtgenote, Joanna Elisabeth Kerckhoffs.

Petrus (Pie) Maes was eigenaar van twee woningen, waarvan één zich bevond op het adres dat ik heb aangegeven als het eerste huis, en de andere op het adres van het tweede huis, zoals vermeld in het Aezel project Geulle. Het is indrukwekkend om te zien hoe deze historische gegevens worden gecombineerd met moderne technologieën zoals het Aezel project, waardoor we de eigendomsgeschiedenis van deze woningen kunnen traceren.

Wanneer je op de link klikt, moet je inzoomen om bij de specifieke locatie van de woning te komen.

Eerste Huis

Tweede huis

https://aezel.eu/ontdekken/geografie/minuutplans-grondgebruik?pos=17.075%2C5.758595%2C50.914986

Screenshot van het Aezel project dit is het huis toen gezamenlijk eigendom van Pieter en Jan Maes (vader en zoon)

Screenshot van het Aezel project dit is het andere huis van Pieter Maes waar hij later ook gaat wonen.

Het is bijzonder interessant dat Jan Maes, als de volgende stamhouder, het eerste huis van Petrus Maes heeft geërfd (gekocht). Dit huis draagt een stukje van de familiegeschiedenis met zich mee en symboliseert de voortzetting van de familietraditie en erfenis.

Het is altijd fascinerend om te zien hoe historische gegevens en moderne technologie samenkomen om ons een dieper begrip te geven van het verleden en de levens van onze voorouders. Het Aezel project Geulle biedt een waardevol inzicht in de eigendomsgeschiedenis van de regio en helpt ons om de stamboom van de familie Maes verder te verkennen.

Ik heb een screenshot gemaakt ter ondersteuning. Deze woning bestaat nog steeds en hier bevond zich de smederij van de familie Maas, voorheen van Pieter Maes, die hoefsmid was. Op het kadaster vanaf 1842 wordt vermeld dat de woning al voor de helft van Jan Maes is, maar uit de Memorie van Successie blijkt dat hij de woning al had overgenomen. Jan Maes zette het bedrijf voort van zijn vader, die eveneens smid was, en Jan zelf was ook hoefsmid. Het betreft dus een echt familiebedrijf, dat binnenkort weer wordt voortgezet.

Dit is de hoeve en smederij van Jan Maes. Hoewel het er destijds misschien iets anders uitzag, kunnen we binnenkort zien hoe het er ongeveer uitzag op een oude foto.

De doopinschrijving van Jan Maes op 13 januari 1819 toont zijn ouders, Petrus Maes uit Bunde en Joanna Elisabeth Kerkhoffs uit Beek, naast elkaar vermeld. Hier wordt nog steeds de naam Maes gebruikt.


Dit is de huwelijksakte van Jan Maas, nu gespeld zonder ‘ae’, waarin hij trouwt met Anna Maria Janssen op 09-11-1842. U ziet de ouders vermeld van beiden. Ze kregen verschillende kinderen, waarbij ook twee jongens op jonge leeftijd stierven. In 1872 ging Jan Maas naar de notaris, waar hij een testament opstelde. Dit gebeurde bij Notaris Boots in Amby.

In dit document staat kortweg vermeld dat alles wat hij bezit, zal worden nagelaten aan zijn echtgenote Anna Maria Janssen in het geval van zijn overlijden vóór haar. Laten we nu de bevolkingsregisters bekijken. En hij ondertekend met J.Maas (Jan Maas)

Bevolkingsregister vanaf 1870-1889. Hier werden alle bewoners van dit huis ingeschreven, inclusief geboortedata en andere bewoners. Het is belangrijk op te merken dat zowel Ulestraten als Geulle aanspraak maken op Moorveld, wat het ingewikkeld maakt. Echter, in 1842 weten we dat ze in Moorveld woonden, maar het is mogelijk dat de kinderen bijvoorbeeld in Ulestraten of Geulle zijn ingeschreven. Laten we eens kijken wie er allemaal in dit register voorkomen

  1. Jan Maas – De naam blijft onveranderd, aangezien de kinderen deze naam ook hebben gekregen. (Herbergier en Landbouwer)
  2. Maria Janssen – Waarschijnlijk wordt ze Marie genoemd.
  3. Vervolgens hebben we Gerard Maas (op 3) , onze nieuwe stamvader die naar Catsop komt. Daarna volgen zeven kinderen. Verder staat de moeder van Marie Janssen vermeld, Anna Maria Van Rijmersdael (die woonde dus bij haar dochter) . Daarnaast waren er nog een dienstknecht genaamd Jan Willem Slangen en een dienstmeid genaamd Maria Nijsten.

Dit bevolkingsregister loopt van 1890 tot en met 1917. In deze periode waren er in dit huis in Moorveld 18 mensen ingeschreven, waarvan er ook weer 9 werden uitgeschreven gedurende een bepaalde tijd, wat men zelf kan inzien.

We zien dat Jan en zijn zoon Gerard Maas hier samen een smederij hadden. Ook Jan’s zus, Anna Barbara Maas, woonde nog in dit huis. Op nummer 5 staat een zoon van Elisabeth Maas, zij was getrouwd met Willem Brands en woonde in Luik. Hij verblijft hier vanwege het overlijden van zijn moeder en vertrekt in 1896 naar Aken. Op nummer 6 staat een zoon van Gerard Maas en Catrien Lenaerts uit Catsop, die later bekend zou worden als Sjeng Maas (Jan). Hij werd geboren in 1885 en woonde in 1890 op vijfjarige leeftijd bij zijn vader. Hij zou later terugkeren naar Catsop. Op nummer 8 staat de echtgenoot van Barbara, genaamd August Janssen, en zij nemen de woning over. Op nummers 9, 10 en 11 staan hun kinderen vermeld.

Op nummers 12 en 13 staan kinderen van Maria Agnes Maas, zij was getrouwd met Frans Kengen en Agnes was overleden. Haar zus Barbara zorgde voor deze kinderen, waarvan er één naar Heerlen vertrekt en de andere naar Schimmert. Vanaf nummer 14 staan er knechten vermeld.

Zoals gebruikelijk in die tijd, zorgde de dochter Barbara Maas voor de ouders en nam zij ook kinderen van haar zus en broer op. Het was destijds normaal om kinderen van overleden familieleden op te nemen.

Jan Maas overlijdt in 1892 op 73-jarige leeftijd en we weten dat hij een testament heeft opgemaakt waarin alles naar zijn echtgenote Maria Janssen gaat. Echter, zijn zoon Gerard, onze nieuwe stamhouder van Catsop, overlijdt in 1893, ongeveer 5 maanden na zijn vader, op 44-jarige leeftijd in Geulle. Hiermee komt een einde aan de smederij, want Giljam (August) Janssen maakt er een landbouwbedrijf van.

Barbara Maas is in haar geboortehuis gebleven en heeft haar ouders en verschillende kinderen van haar broers en zussen in huis gehad, waarvoor zij zorgde.

Leonard August Janssen, bijgenaamd Giljam, trouwde met Barbara Maas en zij woonden samen in het ouderlijk huis van Barbara in Moorveld.

Van links naar rechts: Jan Leonard Janssen, de oudste zoon van Giljam en Barbara Janssen-Maas, geboren en getogen in dit huis. Naast hem staat zijn echtgenote Anna Marie Mager. Vervolgens Giljam Janssen, de echtgenoot van Barbara Maas. Daarnaast staan twee knechten, mogelijk ook familieleden. Uit het bevolkingsregister weten we dat ze nog twee jongens van Kengen in huis hadden, maar dit blijft een aanname. De smederij van Maas bevond zich waar nu de boerenkar staat. Achter de poort werden vroeger de paarden voorzien van nieuwe hoefijzers en werden er andere smidswerkzaamheden uitgeoefend. Het huis lijkt gestukadoord te zijn, te zien aan het tegelmotief. Dit gebeurde vaak wanneer het metselwerk in slechte staat was.

Opnieuw de foto van hoe het er nu uitziet: er is een nieuwe steen eromheen gemetseld, maar de contouren zijn exact hetzelfde gebleven. Als de bovenste foto van ongeveer 1920 is, zijn we hier nu 100 jaar verder. Dus op een bepaald moment is er een nieuwe steen omheen gemetseld.

Bidprentje van Jan Leonard Janssen.

De woning wordt nog steeds bewoond door een nazaat van de familie Maas, namelijk Leo Janssen. Hij is de vierde generatie vanaf Pieter Maas.

Ik heb Leo Janssen destijds (20220 ontmoet en een rondleiding gekregen over zijn erf, waar we gesprekken hadden over de familie Maas en Janssen. Tijdens ons gesprek kwamen verschillende attributen tevoorschijn die betrekking hadden op deze twee families, wat erg leuk was om te zien dat ze nog bewaard zijn gebleven.

Ten eerste kwamen de portretten van zowel Barbara en Giljam, zijn overgrootouders, tevoorschijn. In één van die portretten van Barbara Maas had Giljam zijn echtgenote een brief verstopt, waarin stond hoe het met de woning was vergaan.

In deze brief staat samengevat wat we eerder hebben behandeld. Pieter Maas woonde al in een huis in 1840 (mogelijk eerder), en in 1871 ging het huis over op Jan Maas (die al sinds 1842 voor de helft eigenaar was). De brief vermeldt dat Jan Maas landbouwer was in Ulestraten Vlieks, een streek in Ulestraten. Hoewel Jan Maas al in 1871 naar de notaris ging om een testament op te stellen, blijkt uit de bevolkingsregisters van Ulestraten vanaf 1860 dat hij daar niet voorkomt. Dit suggereert (brief) dat hij daarvoor in Ulestraten heeft gewoond, maar de exacte periode blijft onduidelijk.

Jan Maas is inderdaad overleden in 1893, waarna zijn eigendommen in handen kwamen van zijn echtgenote. Zij stierf in 1895, en vervolgens vond er een verdeling plaats, mogelijk beschreven in 1897. Barbara Maas en Giljam Janssen kochten of erfden het huis, het bakhuis, het erf, stal en de schuur. In 1913 werd het bakhuis gesloopt, en in 1925 vond er een verbouwing plaats waarbij waarschijnlijk een nieuwe steen om het huis werd gemetseld. Dit suggereert dat de oude foto van vóór 1925 dateert.

Dit is de eerste kadasterlegger van de woning waarvan u de foto hebt gezien, evenals de tweede woning van Pieter Maas en andere onroerende goederen. U ziet dat ze voor de helft eigendom zijn van Jan Maas. In eerste instantie staat het huis van de foto vermeld als A 1601, en daaronder staat zijn tweede huis, A 730, dat in 1856 verbouwd wordt. Later veranderen de perceelnummers steeds en krijgen ze verschillende identificatienummers. Dit zijn de eigendommen vanaf 1842.

Dit zijn hulpkadasterkaarten van de woning van Maas, die ook bij de brief van Giljam Janssen zaten. U kunt zien welke veranderingen hebben plaatsgevonden in de jaren sinds 1840. In 1874 wordt er verbouwd en komt er een stal bij, en in 1914 wordt er een schuur toegevoegd terwijl de bakoven verdwijnt.

En dat is nog steeds goed te zien aan het einde van de woning aan de rechterkant, waar dit gebouw zich bevindt. Leo Janssen, de huidige eigenaar, met wie ik sprak in 2023, had nog enkele eigendommen van de familie Maas.

Helaas zijn de eerste initialen weggekrast, maar de achternaam Maas spreekt voor zich en Moorveld Geulle is ook bekend. Het lijkt op een kistje voor sieraden.

Het lijkt op een tabaksdoosje of medicijnendoos en is afkomstig gezien de initialen van Gerard Maas, want er had niemand deze initialen voor hem. Wat ik nog over de familie Maas wil zeggen, is dat na het overlijden van de echtgenote van Jan Maas, genaamd Maria Janssen, op 16 mei 1895, de memorie van successie werd opgemaakt. Hierin stond vermeld dat Maria Catharina Lenaerts (Catrien) met haar kinderen Barbara, Jan, Frans en Marie Maas het vijfde deel kregen van alles.

Op de Memorie van successie van Gerard Maas stond vermeld dat er apothekerskosten van 25 gulden waren gemaakt, wat erop wijst dat hij ziek is geweest. Ook staan zijn eigendommen erin, maar deze werden niet uitgekeerd omdat zijn moeder nog in leven was.

Bidprentje van Gerardus Maas, waaruit blijkt dat zijn ziekte niet genezen kon worden. Vanaf hier gaan we naar Catsop, waar zijn echtgenote Maria Catharina Lenaerts (Catrien) nog steeds bij zijn broer, Frans Lenaerts, in de Daalstraat woonde. Laten we eens kijken waar dit is. Bij het overlijden van Gerard Maas waren zijn kinderen Barbara Maas (Voncken) toen 9 jaar oud, Jan Maas was 7 jaar oud, Frans Maas was 5 jaar oud, en Marie Maas (Dols) was toen 1 jaar oud.

In 1883 werden zowel Daalstraat 12 als de gebouwen ernaast volledig verwoest door brand en moesten ze opnieuw worden herbouwd. Later werd nummer 12 eigendom van Frans Lenaerts, de broer van Catrien, en woonden de kinderen Maas bij hem. Als u meer wilt lezen over de brand, heb ik deze beschreven in het verhaal van haar broer Theodoor. Klik op de onderstaande link voor meer informatie:

https://catsopvanvreuger.com/2024/04/28/theodoor-door-lenaerts-anna-duckers-en-nazaten/

En dat is te zien in het bevolkingsregister vanaf 1881, waarin de gezinssamenstelling van de familie Lenaerts in de Daalstraat wordt weergegeven. Op de eerste plaats ziet u de ouders van Maria Catharina Lenaerts(Catrien) genaamd Leonard Lenaerts en Barbara Lenaerts  op de vierde plaats (Catrien), samen met de vermelding ‘vrouw van Gerardus Maas’. Direct daaronder staan de eerste drie kinderen, terwijl Marie Maas (Dols) nog geboren moest worden. U kunt ook twee adressen in Catsop zien, namelijk 31, wat overeenkomt met C22 en C56. Mogelijk hebben ze daar gewoond na de brand in 1883. Ook staat vermeld dat Jan Maas (Sjeng) naar Geulle is verhuisd, maar dat wisten we al.


Dit bevolkingsregister dateert vanaf 1890 en er zijn enkele veranderingen merkbaar. Theodoor Lenaerts, de broer van Frans en Catrien, is getrouwd en is naar de overkant verhuisd. Frans en Catrien zijn nog steeds in hetzelfde huis in de Daalstraat te vinden. Nu staat Gerardus Maas hier ook genoteerd, wat aangeeft dat hij een periode in Catsop heeft gewoond, maar in 1891 is hij weer naar Geulle verhuisd en overleed daar, zoals we weten.

Nu staan alle kinderen vermeld, en Jan (Sjeng) Maas was weer terug in Catsop. Het adres blijft C22, en de andere nummers zijn verdwenen, wat aangeeft dat ze in hun nieuwe huis woonden. Ook valt op dat Maria Catharina Lenaerts (Catrien) , de echtgenote van Gerardus Maas, de zorg had over haar ouders, kinderen en haar broer Frans had.

Barbara Maas (Voncken), te zien aan de rechterkant, is verhuisd naar blad 369. Laten we dat eens bekijken.

Onderaan is bijgeschreven: op C-nummer 18, Frans Hubert Voncken en Barbara Maas. Ze zijn getrouwd in 1906, dus hun eerste kinderen zijn hier geboren. Nu rest de vraag: waar is dit precies?

Het huis bestaat nog steeds; links wordt het nu gebruikt als garage, maar destijds was het de woning van Voncken-Maas, waar zeker hun eerste kinderen zijn geboren. Hoe is het zo gekomen dat ze hier zijn gaan wonen? Voorheen was dit eigendom van de moeder van Barbara Maas, namelijk Maria Catharina (Catrien) Lenaerts-Maas.

Dit is de eerste kadasterlegger van Maria Catharina Lenaerts-Maas. Zoals je ziet, is ze weduwe, en dat klopt: ze kocht dit huis in 1901. Wat we zeker weten, is dat haar dochter hier als eerste woonde, en later ook haar zoon Frens Maas. We zullen een korte toelichting geven over hoe ze in dit huis terechtkwamen.

De historie van het huis in de daalstraat.

Het huis, C16 (woning), zoals aangegeven in het bevolkingsregister, omvat de perceelnummers B1852 (voorheen B283, woning) en B1848 ( voorheen B284 schuur, stallen, etc.).

Het huis en de schuur dateren van rond 1830 en behoorden toe aan Theodoor Lenaerts en zijn zus Cornelia Lenaerts, met kadastrale nummers B283 en B284. Zij waren de kinderen van Martinus Lenaerts en Maria Catharina Hendrix. Naast Theodoor en Cornelia waren er nog twee zussen, waarvan er één op jonge leeftijd overleed, en een genaamd Maria Lucia Lenaerts-Hendrix, die trouwde met een zoon van haar oom genaamd Godfriedus Hendrix. Een van hun kinderen zal later nog ter sprake komen in verband met een erfenis. Maria Lucia Lenaerts-Hendrix woonde in het ouderlijk huis, naast Theo en Cornelia. Het lijkt erop dat zij voor haar ouders heeft gezorgd en daarom er ook is blijven wonen. Theodoor Lenaerts trouwde met Ida Biesmans, dochter van Martinus Biesmans en Marie Jaene Gijsen. Hoewel er mogelijkerwijs sprake is van een erfenis, kan ik dit niet bewijzen, omdat ook Cornelia Lenaerts, zijn ongehuwde zus, hier eigendommen had. Het kadaster vermeldt de kinderen van Martinus Lenaerts als eigenaren. Om tot deze conclusie te komen, heb ik eerst alle Memories van Successies doorgenomen en notariële aktes van deze Lenaerts-familie gelezen. Ik zal hier later op terugkomen.

De geschiedenis van dit pand gaat ver terug en heeft te maken met de familie Gijsen, inclusief de schuren, woning en andere elementen die nu niet meer zichtbaar zijn maar er wel waren. In de Franse telling vinden we een vermelding van Johannes Gijsen (geboren in 1721), hij was een broer van Michael Gijsen (geboren in 1719), en Petronella Bovens (tweede huwelijk).

Franse telling 1795 in Catsop Daalstraat in het huis waar we het over hebben.

Hoewel de kadasterkaart dateert van 1820, schrijven we over een periode vóór 1795. Voor ik alles kan bewijzen, blijft het een aanname dat dit pand in die tijd eigendom was van de familie Gijsen. Ik heb een gichtregister waarin een erfenis wordt beschreven, hieronder een klein fragment. Dit register is omvangrijk en behandelt onder andere een broer van Joannes en Michael genaamd Mathias Jaen Gijsen uit Breda. Er zijn echter nog vele anderen, ook in Elsloo, die erven.

Registratie van een kwitantie, decharge en surrogatie, opgesteld voor notaris L.H. Wouters op 20/02/1790 te Maastricht. Hierbij worden genoemd:

  1. De kinderen van Machiel Ghijsen, te weten:
  • Maria Lucia Ghijsen, gehuwd met Lendert Lenders
    • Maria Elisabeth Ghijsen, gehuwd met Martinus Martens
    • Petronella Ghijsen, gehuwd met Dirk Rinkens
    • Maria Joanna Ghijsen, gehuwd met Martinus Biesmans  Allen wonen zij te Elsloo.
  • Joannes Ghijsen, weduwnaar van Maria Sibilla Ghijsen [voor het vruchtgebruik], geassisteerd door A. Cornelissen als voogd van zijn minderjarige kinderen, namelijk:
  • Maria Ida Ghijsen
    • Maria Lucia Ghijsen A. Cornelissen werd benoemd bij testament van wijlen MATTHIAS JEAN GHIJSEN, verleden per akte voor notaris J.F. Mirandolle te Breda op 14/07/1784.

De kinderen van bijvoorbeeld Joannes en Michael erfden, maar achter hun namen staan ook hun echtgenotes, aangezien zij destijds een aanzienlijk bedrag ontvingen. Joannes, geboren in 1721, was in 1795 ongeveer 74 jaar oud, wat overeenkomt met de Franse telling. Hij was eerst getrouwd met Anna Rebecca Huberti en hertrouwde later met Maria Sibilla Gijsen (Geulle). Hierboven zijn twee van zijn kinderen vermeld. Uit notariële aktes blijkt dat Joannes, zoals vermeld, het vruchtgebruik had, maar zijn kinderen zaten wel in de erfenis.

Om het verhaal beknopter te maken: enkele kinderen van Michael Gijsen-Bovens trouwden met mannen van Catsop. Een van hen was Leonard Lenaerts (Lendert Lenders) van Op den Dries, en een ander was Martinus Biesmans van Op het Einde. Er waren er nog meer, waaronder een Dirk Renkens (Dirk Rinkens) van Op den Dries. Dit vindt u terug in aktes.

Er volgde een verdeling tussen Michael Gijsen en Bovens, een complexe aangelegenheid vanwege de vermogensaard van deze familie. Een zoon van Leonard Lenaerts genaamd Michael Lenaerts werd uiteindelijk eigenaar van een van de woningen in de Daalstraat, namelijk B292. Een deel van de schuren en een gedeelte van een woning ging echter naar Theodoor Lenaerts en Cornelia Lenaerts, kinderen van Martinus Lenaerts-Hendrix, een neef van Michael. Dit is een ingewikkeld verhaal om uit te leggen.

Daarom ga ik direct over naar de nieuwe gedeeltelijke eigenaren. Laten we eerst bekijken waar we ons bevinden in de Daalstraat.

Deze foto toont een straatbeeld van 2023. Hoewel ik binnenkort twee eeuwen terugga in de tijd, heb ik deze foto gekozen om een indruk te geven van onze locatie. Hier zullen later nazaten van de familie Maas komen wonen, maar elk verhaal heeft een begin. Op de foto zien we drie trappen in de gevel, wat klopt: eerst was er alleen de achterste schuur die we zien, dan kwam de voorste schuur, en later werd het tussenstuk toegevoegd, waardoor het een geheel vormt.

Een foto is genomen van de andere zijde van het perceel, waar de woning van Theodoor Lenaerts en Cornelia stond. Of het er precies zo uitzag, kan ik niet bewijzen, maar zoals altijd blijven de percelen bestaan ​​en veranderende de woningen. hun woning, hun zus Maria Lucia woonde weer hier achter dat helemaal weg is.. We gaan de oude kadasterkaart raadplegen om het een en ander te bevestigen.

Deze kadasterkaart dateert van 1820, en ik heb een kruis geplaatst op de locatie waar de foto hierboven is genomen, die uit 2023 stamt. Twee eeuwen zijn verstreken, maar de percelen blijven bestaan. Op perceel T1 bevindt zich het huis, T2 de schuur en de stallen, er is een grens getekend ziet. Dus zij moesten via de Daalstraat naar hun binnenplaats en schuur lopen. U kunt ook zien dat wat achter perceel T1 volledig is veranderd in 2023. U kunt zich voorstellen dat dit een groot huis was met een schuur en stallen, wat later verdeeld is. Tijdens de Franse tijd had Joannes Gijsen het vruchtgebruik genoten en vormde het geheel. Het is vermeldenswaardig dat de huidige eigenaar, Jan Claessen, in bezit heeft.

Theodoor Lenaerts stierf in 1835, en zijn echtgenote Ida Biesmans woonde met hun vier kinderen in het eerder genoemde huis (T1). Zijn zus Maria Lucia Lenaerts stierf een maand later, ook in 1835. Zij was getrouwd met Godfried Hendrix en woonde in een deel naast T1, waar ze zes kinderen hadden, waarvan de jongste, ook genaamd Godfried Hendrix, later ter sprake komt. Maar Theodoor Lenaerts en Ida Biesmans hadden zelf ook vier kinderen: Martinus, Johannes, Michael en Maria Catharina. De jongste overleed op 21-jarige leeftijd, waardoor de drie broers overbleven. Ze bleven ongehuwd. Ik heb alles gecontroleerd van hun tantes, notariële aktes en memorie van successie.

Er was een akte van Cornelia Lenaerts, waarin ze haar testament had opgesteld, waarin stond dat ze bij haar broer inwoonde en haar buren de weduwe van Mathijs Smeets was, en Michel Lenaerts. Dat klopt, en dat de weduwe van Mathijs Smeets (Ida Kreugers) aan de overkant gewoond zou kunnen hebben, is een aanname. Ze liet dit opstellen in 1830 en liet alles na aan haar broer Theodoor, met de voorwaarde dat er missen werden opgedragen voor haar en dat haar begrafenis werd betaald. Kortom, het kadaster vermeldt dat ze verschillende percelen samen met haar broer bezat, maar ook een vermelding dat ze een huis had op B289, dat later eigendom werd van Hendrik Nijsten. Ze kan het aan hem hebben verkocht hebben of er kan sprake zijn van een vergissing dat huis.

Nu gaan we verder met de drie broers Lenaerts, zij wonen hier en gaan hun bedrijf voortzetten.”

In het Bevolkingsregister vanaf 1881 vinden we de vermelding van drie broers die woonden op dit adres, C16, wat betrekking heeft met de woning met perceelnummer B1852. Ze hadden een dienstmeid genaamd Maria Bours. Laten we de kadasterkaart van 1880 erbij pakken.

Ik heb opnieuw een kruis toegevoegd op de kadasterkaart van 1880 op de locatie waar de foto in 2024 is genomen. Nu is er een schuur bijgebouwd met nummer 3. Nummer 1 is nog steeds de woning met kadastrale aanduiding B283 en nummer 2 is nog steeds de oude schuur-stal.

Ik heb alle Memories van Successies van de gebroeders Lenaerts doorgenomen, evenals de notariële aktes van Joannes Lenaerts. Hij leefde het langst, en na zijn overlijden kwam er een erfenis waarbij een ander familielid de resterende nalatenschap erfde. Dit was een neef van hen, een zoon van hun tante Maria Lucia Lenaerts. Zij was getrouwd met Godfried Hendrix, en ze hadden zes kinderen, waarvan er één nog in leven was, genaamd Godfried Hendrix. Hij woonde in Montigny in België en was priester. Dat ligt onder Charleroi. Hij kwam de erfenis ophalen.

En dat zou hem kunnen zijn aanname.

In 1901 ongeveer komt de woning op naam van Maria Catharina Lenaerts de weduwe van Gerardus Maas.

Dit is de eerste kadasterlegger van haar, en u kunt zien dat ze dit perceel heeft gekocht in 1901 van legger 156, die nog steeds op naam stond van de familie Lenaerts (Theodoor, Cornelia). Het huis staat nog steeds op B1852, voorheen bekend als B283. Er volgde nog een latere kadasterlegger van haar met veel meer eigendommen, waarschijnlijk na de verdeling van haar ouders.

De volgende bewoners van deze eigendommen zijn hoogstwaarschijnlijk anderen, omdat ze dit gekocht heeft maar er zelf niet gewoond heeft. Haar andere drie kinderen staan ​​niet vermeld in het volgende bevolkingsregister, wat verondersteld dat ze nog steeds bij haar broer Frans Lenaerts woonde. Daarom neem ik aan dat zijzelf ook niet op het adres gewoond heeft, anders zou ze op deze lijst vermeld staan.

In het Bevolkingsregister vanaf 1890 zien we dat in 1907 Frans Voncken en een dochter van de eigenares, genaamd Barbara Maas, hier woonden. Ze zijn hier onder dit blad bijgeschreven om papier te besparen, maar hun huisnummer is veranderd van C16 naar C18 . Op de tweede kadasterlegger van Catrien Lenaerts-Maas (eigenares) staat het huis nog steeds op haar naam tot 1915, en blijft de naam van het huis onder B1852 vallen. Echter, in 1909 wordt de schuur omgebouwd tot woonhuis, dus kan het huisnummer worden gewijzigd. Het eerste kind, Maria Catharina Hubertina Voncken (Trina), is zeker nog in het oude huis B1852 geboren C16, maar dit kan ik niet nagaan Dus rond 1909 is er in de omgebouwde schuur B1848 dus een huis ontstaan ​.

Dit is een kadasterhulpkaart uit 1912, en u kunt zien dat het er ongeveer uitziet zoals het er nu lijkt, met als enig verschil dat de percelen boven B1852 verdwenen zijn. Dus in het jaar 1912 wordt B1852 omgevormd tot een schop en woont men al in de gerenoveerde schuur. B1851 is de woning van Amen. Frans Hubert Voncken, getrouwd met Barbara Maas en hij bouwt zijn nieuwe boerderij rond 1915, volgens het kadaster. Het is mogelijk dat de eerste vijf kinderen van hun hier geboren zijn.

Deze foto is gemaakt bij het nieuwe huis van de familie Voncken-Maas in de Daalstraat. De eerste vijf kinderen, Trina, Nic, Sjeng, Net, zijn hier dus niet geboren. Wel werden Marie, Nellie, Anna en Til hier geboren. Frans Voncken zelf staat op nummer 4 en Barbara Maas op nummer 6.

De volgende bewoners zijn Frens Maas en Maria Josephina Hubertina Crombag. Ze zijn in 1915 getrouwd in Oensel (Schimmert).

Trouwfoto van Frens Maas en Marie Crombag, genomen in Oensel bij de familie Crombag – Duijzens. Dit huis bestaat niet meer.

Van links naar rechts:

  1. Tina Crombag
  2. Jozef Crombag
  3. Sjeng Crombag
  4. Taart Crombag
  5. Mina Crombag
  6. Maria Anna Duijzens
  7. Frens Maas
  8. Marie Crombag
  9. Pieter Antonius Crombag

Vóór hun verhuizing naar de Daalstraat hebben Frens Maas en Marie Crombag ergens anders gewoond, volgens het kadaster zou dit op C59 zijn geweest. Het pand was echter geen eigendom, dus ze hadden er waarschijnlijk gehuurd, en dat was op den Dries. Naar aanleiding van mijn zoektocht in het bevolkingsregister, ben ik erachter gekomen dat ook de familie Dekkers hier gewoond hebben, op adres C18 in de Daalstraat.

Het exacte begin van hun Maas-Crombag intrek is nog niet helemaal duidelijk. Volgens het kadaster is het rond 1921, omdat het dan wordt afgeschreven van zijn moeder en zijn eigendom wordt.

Sjeng Maas trouwt in 1921 in Geleen met Anna Sabilla Keulers, zij overleed bij de geboorte van hun eerste zoon in Catsop. Sjeng Maas was toen 35 jaar oud bij zijn eerste huwelijk.

Anna Sabilla Keulers 

Daarna trouwt Sjeng Maas voor de tweede keer in 1925 in Elsloo met Gertrude Philippen zij is geboren in Munstergeleen. Toen was hij 39 jaar dus vier jaar na zijn eerste huwelijk hij woonde volgens alles toen al op het hof van Catsop.

Gertrude Fhilipen en Sjeng Maas.

We gaan bekijken wanneer zij hun intrede deden in het huis  wat ze noemen het hof van Catsop. Ze hebben het gekocht van een erfenis van Van Hees ik zeg we en dat klopt hij koopt dit niet alleen ik ga alleen het huis bekijken dus niet de landerijen die ze overnamen van Penders de erfgenaam.

Dit is een gedeelte van het Hof van Catsop hier kan men heel ver terug in de tijd mee gaan met dit huis. Ik beperk me met Hendrix daarna Coninx. En later word dit hof bewoond door Van Hees die laatste weten we zeker die andere moet ik nog bewijzen Hendrix dus maar het ziet er na uit dat Coninx een erfgenaam is van Hendrix maar daar komt nog een onderzoek over. Verder is dit pand meerdere malen verbouwd.

Johannes Lambert Penders en zijn echtgenote Maria van Hees (Catsop) dit waren de erfgenamen tenminste Maria van Hees erfde alles wat in het bezit was in Catsop en dat was behoorlijk wat er was in 1909 eerst een inboedelverkoop daarna verhuren ze het en in 1921 verkopen ze het hof ik kom daar zeker nog een keer op terug met de familie van Hees.

We hebben het over familie Maas en deze wat ik kan zien kopen dit.

We zien de eerste kadasterlegger (1921) en hier gaat het over de gehele erfenis van Maria van Hees dus u kan zien Jan Hubert Maas (Sjeng) en consorten dat is Francis Voncken de echtgenoot van Barbara Maas. En er onder staan de broer en zus van Sjeng Maas de eerste is Barbara (Voncken) dan Frens en Marie Maas ze verdelen alles maar het hof gaat naar Sjeng en Barbara dus deze word hier gespitst en dat is tot heden zo. Er worden voor de rest alle eigendommen weer gesplitst.

Marie Maas trouwt in 1922 met Jan Dols ze woonde nog in het ouderlijk huis in de daalstraat en blijft daar ook wonen ze had de zorg nog van haar moeder en haar oom.

V.l.n.r. en van boven naar beneden: J. Thijsen (Genhout), Judith Lenaerts (Pijpers), Hubertien Lenaerts (Knoben), Cornelia Lenaerts (Cobben), Marie Lenaerts (Houben), Pie Dols (broer van de bruidegom).

Tweede rij van boven, v.l.n.r.: Janssen (Neerbeek, echtgenoot van Berb), Berb Lenaerts, Anna Dols, Jan Dols, Maria Maas, Giljam Janssen (Geulle), Marieke Crombag, Frans Maas.

Onderste rij, v.l.n.r.: Snackers (Spaubeek), Dols (vader van de bruid), Caterina Lenaerts (Maas), Pie Maas (zoon van Frens Maas), Frans Lenaerts.

Dit is een trouwfoto van Jan Dols en Marie Maas. Zij was toen 30 jaar oud. Hierop zijn veel mensen te zien die ik heb behandeld van de familie Maas.

De dames Judith, Hubertien, Cornelia, Marie en Berb Lenaerts zijn afkomstig van Theodoor Lenaerts-Duckers, een broer van Catarina Lenaerts en Frans Lenaerts, de eigenaar van het huis in de Daalstraat dat later door de familie Dols werd overgenomen. Theodoor ging aan de overkant van zijn geboortehuis in de Daalstraat wonen.

We zien ook een broer van Marie Maas, Frens Maas, met zijn echtgenote Maria Crombag en hun eerste zoon Pie Maas. Dus op dat moment woonden zij al in de Daalstraat.

Jan Dols komt uit Neerbeek en trouwt dus in bij Marie Maas.

Catarina Lenaerts was getrouwd met Gerard Maas uit Geulle. We zien ook Giljam Janssen, de echtgenoot van Barbara Maas, de zus van Gerard Maas, en de eigenaar van het huis in Moorveld waar de familie Maas een vijfde deel van de erfenis van kreeg.

Catarina Lenaerts overleed in 1935 op 80-jarige leeftijd. Ze heeft haar ouders, haar broer en haar kinderen verzorgd en is niet hertrouwd. Ze is haar hele leven op dezelfde plaats en in hetzelfde huis blijven wonen, met uitzondering van een korte periode na een brand waarbij het huis herbouwd moest worden, waarna ze terugkeerden naar de Daalstraat.

Ze was grootmoeder van meer dan 40 kleinkinderen in Catsop, omdat haar kinderen allemaal in Catsop bleven wonen. Door het opkopen van land door de familie Van Hees, waren ze ook pioniers onder de landbouwers in Catsop.

Catarina had ook nog een broer, Theodoor Lenaerts-Duckers, waarvan drie kinderen ook in Catsop gingen wonen: Cornelia, Judith en Hubertina. Samen hadden zij ongeveer 20 kinderen, waardoor alleen al uit deze twee gezinnen meer dan 60 kinderen (nazaten) voortkwamen. De naam Lenaerts is verdwenen in 2024, maar de naam Maas bestaat nog steeds, zelfs op het hof van Catsop, waar de derde generatie Jan Maas vanaf Geulle woont. De familie Dols heeft ook nog verschillende leden die in Catsop zijn blijven wonen.

Als men de boerderij in de Daalstraat in 2024 bezoekt, zal deze weer zijn overgenomen door een nazaat. Dit gaat dan over een periode van ongeveer 279 jaar onafgebroken, maar het is waarschijnlijk nog langer. Dit kan ik zeker bewijzen.

In de toekomst zullen we deze families apart behandelen. Ik wil iedereen bedanken voor de foto’s, documentatie, verhalen, enzovoort.

Gepubliceerd door

catsop van vreuger

Ik ben Guus Smeets geboren en op getogen in Catsop mijn motto is wie geen verleden heeft ,heeft geen toekomst

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.