Theodoor (Door) Lenaerts – Anna Duckers en nazaten

Familie Lenaerts-Duckers en hun nazaten omvatten Sjaak Cobben en Cornelia (Nele) Lenaerts, Jan Hendrik Janssen (Neerbeek) en Berb Lenaerts, Sjeng Houben en Marie Lenaerts, Sevrien Pijpers en Judith Lenaerts, en Pie Knoben en Tien Lenaerts.

De zussen Lenaerts kinderen van Door Lenaerts en Anna Duckers, afgebeeld van links naar rechts op leeftijd, zijn Nelia (Cobben), Berb (Janssen), Marie (Houben) , Judith (Pijpers) en Tien (Knoben). Er zijn een paar foto’s genomen op de bruiloft van Jan Dols en Marie Maas, en we zullen straks ontdekken hoe ze aan elkaar verwant zijn.

Judith, Nelia en Marie Lenaerts .

Jan Dols (neerbeek)  Marie Lenaerts (Houben) Judith Lenaerts (Pijpers) en J. Thijsen (Genhout)

v.l.n.r. Tien ,Judith, Marie, Nelia

v.l.n.r.: Daniel Janssen (priester), Sevrien Pijpers, Judith Lenaerts (Pijpers), Sjeng Houben, Marie Lenaerts (Houben), Nelia Lenaerts (Cobben) en Tien Lenaerts (Knoben). De laatste twee waren weduwen, en Berb was al overleden.

In het boek over Catsop is deze familie al behandeld, en voor degenen die het nog niet hebben, zou ik zeker aanraden om het te verkrijgen. Het dorp Catsop is prachtig beschreven. Maar ik wil hier iets verder teruggaan in het verleden van deze familie. Zoals altijd begin je bij het begin, bij de ouders van de zusjes Lenaerts.

Door Lenaerts

Anna Maria Duckers.

Op latere leeftijd, bij hun huis in de Daalstraat, is op de achtergrond nog het huis van Servaas Lenssen-Nijsten te zien. Op de foto staan Anna Duckers in het midden, Mia Hendrix-Pijpers en Door Lenaerts. Op dat moment woonden ze al bij Judith Lenaerts (Pijpers), en de naam Judith komt van een tante van haar van de familie Duckers uit Urmond, zoals gebruikelijk was in die tijd: de kinderen zorgden voor de ouders, waardoor ze daar konden blijven wonen.

Een korte beschrijving van de familie van Door (Theodoor) Lenaerts: Theodoor Lenaerts (vader) is een mengeling van verschillende takken van de Lenaerts-familie, vooral als we ook de vrouwelijke kant belichten. Uit mijn onderzoek blijkt dat als we de stambomen van de familie Lenaerts helemaal teruggaan, we uitkomen op Den Dries in Catsop. In grote lijnen waren aan het begin van de achttiende eeuw de volgende personen heel belangrijk binnen de Lenaerts-familie, die soms ook werden benoemd als Lenderte, in verschillende aktes, of als Leenders. Als het om een Leonard ging, werd vaak verwezen naar Lendert Lenders.

Een handtekening van Leonard Lenaerts (op den dries), maar hij tekent met Lendert Lenders, waardoor mogelijk de uitspraak “Lenderte” is ontstaan, misschien om hen uit elkaar te houden, aangezien er ook andere Lenaertsen in Elsloo en Catsop waren.

In het verleden waren er de broers Hendricus Lenaerts – Barbara van Mulken (Daalstraat) en Theodoor Lenaerts – Catharina Wijnen (Daalstraat), en Leonard Lenaerts (Lendert Lenders) – Maria Lucia Gijsen (ouderlijk huis op den dries). Natuurlijk waren er ook vrouwelijke takken, maar het is al ingewikkeld genoeg, dus laten we het hierbij houden. Dus onze Door (Theodoor) Lenaerts, die op de foto staat, is dus een afstammeling van Hendricus Lenaerts – Barbara Van Mulken van de vrouwelijke kant, en zijn vader stamt af van Theodoor Lenaerts – Catharina Wijnen.

Mijn verhaal begint bij een tak van de familie Lenaerts, genaamd Theodoor Lenaerts – Catharina Wijnen. Beide namen komen generaties lang terug in alle Lenaertsen. We beperken ons tot het volgende koppel, dat ontstaan is na hen, namelijk Theodoor (Dirk) Lenaerts – Maria Lucia Wouters (Beek), en dit koppel woonde onder aan de Daalstraat waar het huis nu niet meer staat. Uit dit koppel komt weer de volgende stamhouder, genaamd Otto Lenaerts, die zijn naam kreeg van zijn grootvader Otto Wouters uit Beek.

Otto trouwt met Petronille Bovens. Hij was schatheffer in Elsloo, en ik denk dat hij de laatste was. Een schatheffer had de taak om belastingen (schat) te innen, dus hij zal wel een geliefd persoon zijn geweest in het dorp. Hij moest verantwoording afleggen aan de Fransen, zoals beschreven in de archieven: “Rekening afgelegd door Otto Lenaerts, collecteur, wegens requisitie door de Fransen, 4 floreal an. 1797 afgehoord, circa 1795-1797”. Otto Lenaerts woonde met Petronille Bovens in Elsloo, in het pand “In de Coninx” aan de Dorpstraat.

Dit is het pand, maar dan nu op Dorpstraat 28, waar Otto Lenaerts en Petronille Bovens woonden. Hier werd ook de grootvader van Door Lenaerts, genaamd Leonard Lenaerts, geboren. Hij was de volgende stamhouder.

Johannes Leonardus trouwde met Maria Catharina Penders, een kleindochter van Petrus Penders (ook bekend als de lange snieder), de bokkenrijder uit Catsop. Zij kregen een zoon, Leonardus Lenaerts, de volgende stamhouder. En dat is de vader van Door Lenaerts, waar we eerder over spraken. Nu zijn we weer terug in Catsop, in de Daalstraat.

Deze Leonard Lenaerts kwam dus vanuit Elsloo naar Catsop en trouwde met een andere Lenaerts, dus hij “trouwde in” bij Barbara Lenaerts in de Daalstraat. Maar Leonard Lenaerts kocht deze woning al in 1866 van de vader van Barbara Lenaerts, dus het kan niet gezegd worden dat deze geërfd is. Haar vader leefde nog toen ze de woning kochten, en het echtpaar Leonard Lenaerts – Barbera Lenaerts trouwde in 1849. Dus het kan zijn dat ze er eerder ergens anders hebben gewoond, maar in die tijd werd er voor de ouders gezorgd, en de broers en zussen waren al eerder getrouwd, alleen de halfbroer van Barbera Lenaerts nog niet. Haar vader wordt in iedere stamboom Henricus Lenaerts of Henry genoemd, maar op de Memorie van Successie van haar eerste echtgenote, Maria Catharina Keulers, kwam ik erachter dat zijn naam Francis (Frans) was. Later zal deze naam nog vaker worden doorgegeven, zoals aan zijn kleinzoon Frans Lenaerts en dan weer later aan Frens Maas. De vader van Barbara Lenaerts trouwde twee keer, het laatste huwelijk met Maria Margaretha Martens, zij is geboren aan het einde van Catsop en weer een kleindochter van de gevluchte bokkenrijder, Vader Jan (Joannes Martens).

Henry (Frans) Lenaerts, de vader van Barbara, kan er nog gewoond hebben in de woning, maar toen was het al eigendom van haar dochter Barbera en deze naam komen we straks in de familie Maas en Lenaerts ook weer tegen. Want in geen enkele Memorie van Successie van haar moeder en stiefmoeder en vader staat een vermelding van de woning, dus die was al in handen van Barbara Lenaerts en Leonardus Lenaerts. Maar waar zijn we nu in Catsop?

Nu zijn we bij Daalstraat 12, maar we zullen straks ontdekken dat ze vroeger een ander huisnummer hadden. Hier begint dus het verhaal van Theodoor Lenaerts, de vader van de zusjes Lenaerts. Theodoor (Door) Lenaerts is geboren in 1860 in dit huis en was de jongste van het gezin, zoals vermeld in de bevolkingsregisters. Op het kadaster zie ik ook geen andere woning als eigendom van Leonard en Barbara Lenaerts. Vanaf 1881 staat Theodoor Lenaerts, samen met zijn broer (Frans) en zus (Catrien), hier ingeschreven. Als we ervan uitgaan dat de ouders van Theodoor (Door) Lenaerts het huis kochten in 1866, neem ik aan dat ze er daarvoor ook al gewoond hebben.

We gaan de kadasterkaarten en hulpkaarten erbij pakken, want hier zijn verbouwingen geweest en ook opnieuw gebouwd, waarschijnlijk als gevolg van een brand die een huis verderop ontstond en in 1883 eigenlijk de hele rechterkant verwoestte.

Op 30 april 1883 meldt De Tijd, een godsdienstig-staatkundig dagblad, dat alles is verbrand. In het boek van Catsop staat een verhaal van Jan Claessen dat dit heeft veroorzaakt, wat vervolgens is doorverteld door de overlevenden.

In de loop der jaren hebben hier verbouwingen plaatsgevonden, en na de brand moest er ook een ander onderkomen worden gevonden. We zullen straks zien waar dat zou kunnen zijn. Ook gaan we bekijken wat er precies veranderd is voor en na de brand. Het is belangrijk om te begrijpen dat de huizen destijds van leem waren en het dak bedekt was met stro, waardoor ze zeer brandbaar waren. Het belletje van het ‘bluuske’ heeft geklonken om hulp op te roepen, maar helaas mocht dit niet baten. Bluswater moest vaak worden gehaald uit een poel of bron, en ik vermoed dat de brand zo hevig was dat hier weinig tegen te doen was.

Hoewel verzekeringen toen al bestonden, waren ze terughoudend met uitkeren omdat er veel open vuur werd gebruikt, bijvoorbeeld voor diervoeding, en de huizen zeer brandgevoelig waren. Als dit toch gebeurde, waren mensen vaak afhankelijk van familie voor hulp, aangezien kerken meestal weigerden te helpen onder het mom van straf van God. Geld lenen was dan vaak de enige optie, en ik zie veel notariële aktes met leningen van kloosters en kerken. Ik zal een paar hulpkaarten van het kadaster en de kaart zelf van 1880 erbij halen, evenals een kaart van ervoor.

Hulpkaart 1886 kadaster

Een Terugblik op Catsop: De Heropbouw na de Brand van 1883

In 1883 werd het dorp Catsop getroffen door een verwoestende brand, waarbij verschillende huizen en schuren in vlammen opgingen. Deze tragedie bracht niet alleen verlies en verdriet met zich mee, maar betekende ook een keerpunt in de geschiedenis van de Daalstraat in Catsop.

Op de hulpkaart van 1886, die na de brand werd opgesteld, zijn de gevolgen van de verwoesting duidelijk te zien. De huizen met de nummers 10, 12 en 16 (huidige huisnummers 2024), die voorheen deel uitmaakten van de dorpsgemeenschap, waren compleet verwoest. Hierdoor moesten de bewoners op zoek naar nieuwe onderkomens en werd gestart met de heropbouw van het dorp.

Een opvallend punt op de kaart is perceelnummer B1537, waar voorheen een schuur stond die dienst deed als winkel-woning van Hermanus Hubertus van Es en Maria Margaretha Smeets. Na de brand besloten zij hun huis opnieuw op te bouwen op de Dries, waar het nog steeds wordt bewoond door nazaten van hun familie.

De bewoners van de andere huizen, zoals die op nummer 16 waar Jan Jacob Bovens woonde, moesten eveneens een nieuwe start maken. Op 16 woonde in 1886 Jan Jacob Bovens. Op het kadaster staat ook Pieter Lensen en Maria Elisabeth Bovens, waarbij Jacob de vader is van Maria Elisabeth Bovens. Pieter Lenssen uit Elsloo trouwt hier in, en later gaat deze woning over naar Servaas Lensen en Anna Gertrude Hubertina Nijsten. Nazaten van deze familie Lenssen wonen nog steeds in Catsop, zoals Bertha Pluis-Lenssen, Frans Lenssen, en Janet Reubsaet-Lenssen. Hun grootvader, Francis Hubertus Lenssen, wordt hier geboren. Hij trouwt met Anna Maria Leonie Penders uit Boorsem, en zij vestigen zich weer aan de Maasberg. Hieruit volgt onder andere Sjeng van de Meule en zijn broer Tjeu van de Meule. Later gaat Sjeng Cobben hier wonen met Marie Vroemen, en nu woont er een kleinzoon. Maar we zullen straks zien dat Sjeng Cobben ook een nazaat is van de bewoners op nummer 12.

De woning op nummer 12, waar Joannes Leonardus Lenaerts en Barbara Lenaerts samen met hun kinderen woonden, was ook verloren gegaan bij de brand. Dit gezin, ouders van Theodoor Lenaerts, was een van de vele getroffen families die moesten herbouwen en hun leven opnieuw moesten inrichten. Daar gaan we straks verder mee.

Op nummer 10 woonde eigenares Lucia Vaessen, en Jan Hubert Hendrik Claessen trouwde dus in bij Vaessen. Het was een herberg, waar ook mede-eigenaren waren zoals Petronella Vaessen, die in Luik woonde, en Jozef Huntjes, etc. Later komt de volgende generatie Claessen hier wonen, een nazaat, ook een Jan (Sjeng), met Ida Pepels. Hier wordt de volgende Jan Claessen geboren. Deze gaan later iets lager in de Daalstraat wonen, vader en zoon (Sjeng en Jan), en Jan woont er nu nog steeds en heeft ook weer een zoon met de naam Jan Claessen.

Ondanks de verliezen die werden geleden, liet de gemeenschap van Catsop zich niet ontmoedigen. Met vastberadenheid en veerkracht begonnen de bewoners aan de heropbouw van hun geliefde Daalstraat in Catsop. Door gezamenlijke inspanningen slaagden ze erin om de wonden van de brand te helen en Catsop opnieuw op te bouwen, zij het in een vernieuwde vorm.

De heropbouw na de brand van 1883 markeerde een periode van transformatie en vernieuwing voor de Daalstraat. Een gedeelte van de Daalstraat herrees uit de as, sterker en veerkrachtiger dan ooit tevoren, en bleef een bron van trots en gemeenschapszin voor haar inwoners.

Dus op dit moment ziet er zo uit deze panden zijn dus in 1883 door brand verwoest en herbouwd .

We gaan terug naar Theodoor Lenaerts van de foto de vader van Cornelia Lenaerts de echtgenote van Sjaak Cobben. En we gaan het bevolkingsregister er bij pakken.

Het eerste bevolkingsregister vanaf 1881 biedt interessante inzichten in de adressen van Catsop vóór en tijdens de brand van 1883. Daalstraat 12, het huisnummer van 2024, was destijds bekend als Catsop 31 (C22). De nummering liep destijds van onderaan de Daalstraat naar boven. Er is echter ook een ander adres vermeld, C56, wat mogelijk het tijdelijke onderkomen kan zijn geweest na de brand, ook gelegen in Catsop. Uit mijn onderzoek blijkt dat dit adres waarschijnlijk overeenkomt met de locatie van de huidige Op den Dries 31 (C56), waar destijds verschillende woningen stonden.

Naast de familie Lenaerts woonde er ook een andere familie in dit huis, namelijk de familie Maas. Gerardus Maas, afkomstig uit Geulle, trouwde in 1883 met Maria Catharina Lenaerts, ook wel bekend als Catrien, in Elsloo. Hoewel Gerardus zelf niet in het bevolkingsregister staat vermeld, worden wel zijn kinderen genoemd, die in Catsop zijn geboren. Eén van hun kinderen, Barbera Maas, zou later trouwen met Frans Hubert Voncken. Sjeng Maas verhuisde op jonge leeftijd naar Geulle, terwijl Frens Maas als laatste wordt genoemd in dit register.

Wil men meer weten over de familie Maas -Lenaerts dan kan u op onderstaande link klikken

Familie Maas (algemeen) – Lenaerts en nazaten

Theodoor Lenaerts, de vader van de zusjes Lenaerts, staat ook vermeld in het bevolkingsregister, wat aangeeft dat hij destijds op dit adres woonde toen de kinderen van de familie Maas hier werden geboren. Zijn oudere broer Frans Lenaerts, de oudste van het gezin, wordt uiteindelijk eigenaar van deze woning. Hoewel er geen direct bewijs is dat Theodoor Lenaerts hier met zijn echtgenote heeft gewoond, kopen zij later een woning hier schuin tegenover.

In dit pand aan Daalstraat 21 zien we nu hedendaagse veranderingen, maar bij een terugblik naar het verleden blijkt dat dit huis al zeker bestond tijdens de Franse tijd vanaf 1795. Destijds had het een dak van stro en was het opgetrokken uit leem, zoals we straks zullen zien.

De geschiedenis van dit huis aan Daalstraat 21 onthult dat tijdens de Franse overheersing het eigendom was van Joannes Nijsten.

Dit is de Franse telling, waarin de volgende bewoners van deze woning werden opgeschreven: Joannes Nijsten (ook bekend als Nisten) en zijn echtgenote Maria Smeets. Joannes, ook wel Jaen genoemd, staat deze voornaam zo vermeld in zijn memories van successie, hoewel deze in het Frans zijn opgesteld en daarom niet volledig zijn onderzocht. Hij was in eerste huwelijk getrouwd met Marie Smeets en hertrouwde later met Marie Cardux, maar beide huwelijken bleven kinderloos. Daarom zijn de broers en zussen de erfgenamen, maar ook de familie Smeets komt erin voor. Er worden meubelen en het huis geërfd. Laten we nu doorgaan naar de tweede telling.

Tweede Telling ongeveer 1829

We zien nu de volgende bewoners in hetzelfde huis, namelijk Henricus Nijsten, die ook weer trouwde met een Marie Smeets. Opmerkelijk genoeg was deze Marie’s vader, Mathijs Smeets, een broer van de vrouw van Jaen Nijsten, wat betekent dat ze familie waren. Dit wordt ook bevestigd door de afbeelding waarop Hendrik zijn schoonmoeder naast hem genoteerd staat, de weduwe van Mathijs Smeets (Anna Creuger). Hoewel Mathijs op de Franse lijst staat als bewoner van een andere woning, is hij gestorven in dit huis.

Hendrik Nijsten was een neef van Jaen Nijsten, de zoon van Hendrik Nijsten en Maria Joanna Bours. Hij heeft dit huis waarschijnlijk gekocht of geërfd, aangezien het eigendom was van meerdere erfgenamen. Hendrik Nijsten-Bours woonde volgens alle documenten in Elsloo.

In 1865, drie jaar voor zijn dood, maakte Henricus Nijsten een testament op bij notaris Van Gorkum in Beek. In het testament worden zijn wensen beschreven: zijn vrouw wordt vrijgesteld van borgtocht voor de rest van haar leven, zij zal de begrafeniskosten voor beiden moeten dragen, en de kosten worden de kerk bekostigd in ruil voor het huis. Daarnaast schenkt hij verschillende percelen, waarvan het vruchtgebruik wordt toegekend aan zijn echtgenote Marie Smeets en Petronella Bovens, hun dienstmaagd. Hij bepaalt ook dat de kerk verschillende familieleden moet gedenken in jaargetijden, inclusief zichzelf, met gezang en orgelmuziek.

Toen Hendrik Nijsten in 1868 overleed, werd er een memorie van successie opgemaakt waaruit bleek dat de rest van zijn onroerende en roerende goederen onder de familie werd verdeeld, aangezien hij en Marie Smeets geen kinderen hadden.

Bij het overlijden van Marie Smeets in 1880 werden de aangevers Jan Leonard Lenaerts (vader van Theodoor) en zijn zoon Frans Lenaerts, de buren.

Verder heb ik de kadasterlegger van Henricus Nijsten bekeken en ontdekt dat er in de jaren net voor of na de Franse tijd wijzigingen hebben plaatsgevonden, aangezien de perceelnummers zijn gewijzigd. Bijvoorbeeld, zijn woning was eerst B291 en werd later B1097, wat wijst op samenvoeging of andere veranderingen.

Het kerkbericht, hoewel niet volledig accuraat, heeft toch grote waarde met betrekking tot de verkoop van het huis. In het bericht wordt Henricus genoemd als Franciscus, wat suggereert dat zijn roepnaam Frans of Frens was. Hij was echter geen eigenaar van het huis meer; volgens het kadaster behoorde het toe aan de kerk zelf. Onze Theodoor Lenaerts-Duckers koopt de woning van de kerk. Wat betreft de beschrijving van het huis als zijnde van leem met een strooien dak, lijkt dat wel te kloppen, aangezien bijna alle huizen in die tijd op die manier waren gebouwd.

Wat betreft Petronella Bovens, deze informatie klopt wel. Ik heb de memorie van successie van Petronella Bovens opgezocht om te zien wat daarop vermeld stond.

De memorie van successie van Petronella Bovens, ze stierf op 24 oktober 1900, bevestigt grotendeels wat ik al eerder heb uitgelegd, maar voegt enkele belangrijke details toe. Zo blijkt dat ze is overleden bij Peter Bovens in het Terhagen, wat wijst op een familieverbinding. Ze werd 88 jaar oud en was enkele dagen voor haar overlijden betrokken geweest bij een brand, hoogstwaarschijnlijk in Catsop, waar ze volgens alle informatie nog woonde.

Daarnaast staat in de memorie vermeld dat de woning waarvan ze vruchtgebruik had, is gekocht door Theodoor Lenaerts vóór 1890. Petronella Bovens was een dochter van Goswin Bovens en Maria Catharina Janssen.

Het lijkt verstandig om nu het bevolkingsregister vanaf 1890 erbij te pakken om verdere details te verkrijgen.

Dit is het bevolkingsregister van Theodoor Lenaerts-Duckers vanaf 1890. Hij woonde al in zijn nieuwe woning op adres C 20 (Daalstraat 21). We zullen opmerken dat Petronella Bovens ook bij hen woonde, maar ze verhuisde later naar het Terhagen. Deze verhuizing zou mogelijk verband kunnen houden met de eerder genoemde brand. Interessant is dat ze ook vermeld staat in het bevolkingsregister bij Peter Bovens, zoals te zien is op pagina 27 aan de rechterkant.

De percelen van Hendrik Nijsten worden hier vermeld omdat de kerk zichzelf de R.K. Kerkfabriek noemt. Hiervoor moesten missen worden gehouden met zang en orgel, en de begrafeniskosten moesten worden betaald. Petronella Bovens wordt opnieuw genoemd, niet als eigenaar maar als vruchtgebruikster. Dus degenen die dit pand kopen, moeten rekening houden met haar rechten. Het lijkt erop dat Theodoor Lenaerts-Duckers hier mogelijk vanaf 1898 hebben gekocht, hoewel dit niet bevestigd kan worden. Wat zeker is, is dat ze melden dat ze het gekocht hebben voor 1900 maar het kan zijn dat het later is bijgeschreven op het kadaster.

Als we terugkijken naar de geschiedenis van het huis, zoals opgetekend in de Franse telling, blijkt dat dit huis al enkele eeuwen oud is, zij het niet in dezelfde vorm. Het perceel zelf is echter veel ouder en blijft hetzelfde. Helaas hebben we geen historische plattegrond kunnen vinden om te zien hoe het er in het verleden uitzag. Wat betreft de familie Nijsten, het is nog niet helemaal duidelijk of dit huis van hen afkomstig is, dus verder onderzoek is nodig. Het lijkt erop dat er geen Nijsten meer zijn teruggekeerd naar dit huis. Op het einde in Catsop komen we echter wel weer een Nijsten tegen in de Franse telling, zij het verre familie van deze familie. Er woonden wel Nijstens in het verleden in Elsloo, en zij waren weer familie van Joannes, de eerste bewoner. Of Joannes Nijsten in 1780 direct in dit huis kwam, is ook nog niet helemaal duidelijk.

Laten we doorgaan met de familie Lenaerts-Duckers.

Dit is een kadasterlegger die volgt op die van de kerk, en waarschijnlijk dateert uit de periode waarin de familie Lenaerts-Duckers het pand verkocht aan Sevrien Pijpers en Judith Lenaerts. Ze waren al aanwezig in het huis toen hun ouders nog leefden, zoals gebruikelijk was in die tijd. Judith Lenaerts zorgde voor haar ouders en mocht meestal in ruil daarvoor in het huis blijven wonen. Echter, Petronella was toen al niet meer aanwezig, maar achter haar naam staat ‘Terhagen’, wat aangeeft dat ze daar overleed. Ook wordt vermeld dat ze tijdelijk woonde op adres C57 tijdens een brand, waarvan ik geen vermelding in de krant kan vinden. Haar adres was toen Daalstraat 23, dat is nu nummer 21 is geworden. Het is belangrijk op te merken dat deze legger is opgesteld zonder dat de personen zelf aanwezig waren dus ze zijn doorgestreept.

Laten we nog eens het bevolkingsregister erbij pakken voor verdere details.

Het Bevolkingsregister vanaf 1890 vermeldt de kinderen van Theodoor Lenaerts en Anna Duckers, die we hieronder zullen behandelen.

Theodoor Lenaerts en Anna Maria Duckers zijn behandeld, maar zoals u ziet, zijn ze allebei gestorven in hetzelfde jaar, iets meer dan een maand na elkaar, op de leeftijd van 76 jaar.

Laten we nu alle kinderen bespreken van Theodoor Lenaerts en Anna Maria Duckers, zoals vastgelegd in de stamboom gemaakt door Guus Peters. Hij beschrijft de stamboom alsof hij familie is, dus met “Tante”. Aangezien ik een achterneef van hem ben, klopt dit ook, aangezien zijn grootmoeder Judich was en de mijne Nellia .

  1. Maria Cornelia – overleden na 3 maanden
  1. Maria Cornelia, bijgenaamd Tant Nelia
  1. Geboren op 05 september 1889, overleden op 29 april 1974
  2. Gehuwd met Jan Jacob Cobben, ook bekend als Sjaak
  1. Geboren op 03 januari 1883, overleden op 09 april 1960
  2. Zoon van Nicolaes Cobben en Barbara Lenaerts (dochter van Joh Mart Lenaerts en Maria Cornelia Martens, gehuwd op 25 mei 1811)

Als u meer wilt weten over de Cobben-familie, raad ik aan om de volgende link te bezoeken, vooral als het gaat om hun beschrijving in Catsop. Dit koppel vestigde zich namelijk in het huis van de vader van Sjaak Cobben, waar ook weer een Lenaerts in de afkomst van zijn moeder te vinden is (Leonard Lenaerts en Lucia Gijsen).

Link naar de Cobben-Lenaerts en nazaten

Cornelia Lenaerts, bijgenaamd Nelle, staat op de derde plek en vertrekt op 19-jarige leeftijd naar Maastricht, meestal als dienstmaagd. Ze blijft daar vele jaren. Helaas is het exacte jaartal niet bekend. Bij haar vertrek kreeg ze als dank een klok met kandelaars cadeau. Er werd een foto van haar gemaakt, hoogstwaarschijnlijk voor haar huwelijk met Sjaak Cobben in 1915, toen ze 26 jaar oud was.

Nelia Lenaerts en Sjaak Cobben deze foto is gemaakt bij Pie Knoben en Tien Lenaerts in de daalstraat.

Hun tweede kind in leven was Marieke Cobben ze werd 12 jaar oud.

2       Marie                            22 12 1917  overleden  26 05 1929

Marieke Cobben.

En Sjeng Cobben staat helemaal links en Gus zijn jongste broer Gus Cobben staat rechts hij is de bruidegom en hij was getrouwd met Marie Smeets uit Geverik.

An Cobben links en rechts haar vader Sjaak Cobben op het paard zit Sjaak Knoben.

H 04 11 1915

En hun kinderen Sjaak Cobben en Nelia Lenaerts

1       Nicolaas              01 09 1916  overleden  09 01 1917

2       Marie                            22 12 1917  overleden  26 05 1929

3       Johannes Hubertus     23 02 1920  overleden 30 08 2012

         X Maria Vroemen

         1 Mientje

4       Anna Maria                                     01 10 1921 H.23.08.1949

         X Theodorus Jacobus Smeets                09 01 1919                                    

         1       Cornelia Josephina Maria    20 06 1950

         2       Gertruda Jacoba Theodora 29 01 1929

         3       Johannes Jacobus Hubertus          25 05 1954

         4       August Hubertus Maria                 03 12 1957

5       Auguste Hubert                     05 06 1925

         X Marie     Geen kinderen

3  Barabara 1  overleden na 3 maanden

4  Barbara 2  ,   Tant Berb,                     Geb.   23 07 1892        Overl. 18 09 1946

     X Janssen,                                   Geb    20 08 1886        Overl . 05 09 1957

    Neerbeek.   Zoon van Daniel Janssen en Maria Catharina Greven

Jan Hendrik Janssen en hun zoon die priester was Daniel Janssen en Barbara Lenaerts ze woonden in Neerbeek.

Toen zijn moeder Barbera Lenaerts stierf heeft Daniel haar zoon de dienst gedaan. Als er in een in de familie in het verleden een priesterzoon kwam was dat een eer zeker voor de moeder.

Achter op deze foto stond de volgende tekst .

Deze foto werd genomen tijdens de dankrede van den Neomist en waarbij hij sprak over zijn eigen overleden moeder.

De priesterwijding

De priesterwijding in Neerbeek .

Hij was priester in Brazilië

En hun kinderen Jan Hendrik Janssen en Berb Lenaerts

1       Daniel Hubert                       07 07 1920         priester

2       Theodoor Hubert                           14 11 1921

         H.2.8.1950

         X       Anna Jacobs Schinveld                  01 02 1927

         1       Maria Johana                        03 08 1951

         2       Theodora Maria Barbara     22 11 1952

         3       Petrus Johannes Joseph      22 09 1959        

         4       Johannes Hendricus Joseph         21 02 1959

         5       Jolanda Henrietta Maria     06 02 1966

3       Jan Pieter             08 03 1927  in 1947 naar Poeldijk

4       Anna Maria        07 07 1927        H.22.3.1950

         1        Johanna Barabara Josephina 29 04 1952

5  Petrus   29 12 1893 overleden na 3 maanden

6  Maria Hubertina , Tant Merie,      Geb  30 06 1895   overl. 28.03.1980

    X  Joannes Houben , Sjeng,                     Geb  02 02 1897   overl. 12 01 1982

    Zoon van Gerardus Houben en Elisabeth Cremers

Ik heb de familie Cremers gedeeltelijk beschreven, waar ook Gerardus Houben en Elisabeth Cremers in voorkomen. In de toekomst zal ik deze nog verder uitwerken. Als u op onderstaande link klikt, komt u bij deze familie terecht: Familie Kremers – Schutjens (ook Cremers – Schutgens)

Marie Lenaerts (Houben) ze heeft nog als dienstmaagd gewerkt bij Sjeng Maas waar nu de ijsboerderij is.

Sjeng Houben .

Sjeng Houben en Marie Lenaerts ze hadden een slagerij in de dorpsstraat Elsloo.

Marie voor de deur van de slagerij.

Sjeng Houben.

Trouwfoto Harrie Houben

Ik heb hier heel veel namen niet van . Maar als het iemand weet ?

1 ? 2 Tien Houben (Van Es) 3 ? 4? 5? 6? 7 Harrie Houben 8 9?10 Houbair Vranken  11? 12? 13 ?14 ? 15 ? 17 Lies Houben (Vranken) 18 ? 19 ? 20 ? 21 Gerard Houben 22 Sjeng Houben 23 Marie Houben 24 ? 25 ? 26 ? 27 ? 28 ? 29 ? 30 ? 31 ?

En hun kinderen Sjeng Houben en Marie Lenaerts.

1             Maria Anna                                        20 04 1925

2             Maria Elisabeth                                23 09 1926

3             Henricus Gerardus                          18 04 1928

4            Bertha Hubertina                            11 01 1930

5            Jacobus Theodorus                        27 01 1932

6             Gerardus Mathias                           16 07 1933

7             Hubertina Maria                              23 09 1934

8            Maria Margaretha                          12 03 1937

7  Anna Judith . Tant Judig,   Geb.  09 01 1897       Overl. 08.08.1983

    X Pijpers Leonardus Severinus Dominicus Hubertus , Sevrien,

   Geb. 08 02 1893        Overl.  09.04. 1974

   Zoon van Franciscus Pijpers en Hubertina Janssen

V.L.N.R. Thei, Gus, Sevrien Pijpers , Bertha (jongste), Nellie (oudste boven), Judich Lenaerts  en Mia Pijpers

Judich Lenaerts (Pijpers) en Fien Dols ze waren buren destijds dus die hebben zich goed gekend.

Frits Driessen en Fien Dols (echtpaar) dan Jidith Lenaerts en Sevrien Pijpers.(echtpaar)

En hun kinderen Sevrien Pijpers en Judith Lenaerts

1  Petronella Maria                07 05 1928      X          Sjeng Peters             Elsloo

2  Augustinus                          17 08 1929      X          Nieke Frissen           Kl. Genouth

3  Theodorus Hubertus          15 11 1930      X          Mariette Jonkhout  Moorveld Geulle

4  Maria                                  29 05 1932      X          Charles Hendrix       Elsloo

5  Bertha Hubertina               04 09 1939      X          Guus Counet            Geleen

8   Martinus overleden na 2 maanden

9   Jan Hubert overleden na 2 maanden

10  Lenaerts Hubertina, Tant Tien,                geb.  01 09 1902   Overl.   19 07 1994

       X  Pierre Huberti Knoben , Pie,  Geleen            geb  19 12 1899   Overl. 20 05 1965

      Zoon van Joannes Hubertus Knoben en Maria Saliman

Tien Lenaerts (Knoben)

Familie Knoben uit de Daalstraat

1 Fien 2 Tien 3 Wiel 4 Marie 5 Julia 6 Sjaak 7 Pie 8 Tien 9 Jaenny

En hun kinderen Pie Knoben en Tien Lenaerts

1             Maria Johanna                                                 04 01 1929

2             Hubertina Maria                                              13.03.1930

3            Antonius Hubertus                                         15 .11.1932  – overl. 21.02.1933

4             Wilhelmus Hubertus                                      22.12.1933

5             Josephina Maria                                              23.01.1936

6             Julia Judith                                                        14.11.1938

7             Jacob Johannes Hubertus                           03 02 1945

8             Johanna Maria Wilhelmina                          20 09 1949

Ik wil iedereen bedanken voor hun medewerking en ik kom zeker nog eens terug met deze gezinnen .

Gepubliceerd door

catsop van vreuger

Ik ben Guus Smeets geboren en op getogen in Catsop mijn motto is wie geen verleden heeft ,heeft geen toekomst

Eén gedachte over “Theodoor (Door) Lenaerts – Anna Duckers en nazaten”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.